İzmir'in Konak Belediyesi, şubat ayı ilk meclis toplantısında cemevlerine ibadethane statüsü verdi. Ourumu, Büyükşehir Belediye Meclisi salonunda, Sema Pekdaş başkanlığında yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14-6 ve 15. maddesinin 5. fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadethanelere tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan faydalandırılması hakkında aldığı kararla ilgili önerge, CHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. AKP grubu ise çekimser oy kullandı.

Laik bir hukuk devletinde inanç özgürlüğünün güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Başkan Pekdaş, "AİHM'nin kararı çok açık ve kesin. Laik bir hukuk devletinde, her inancın kendi usulüne göre yapılması teminat altına alınmıştır. Dolayısıyla bu önergenin AİHM kararı doğrultusunda oylanmasını gündeme aldık." dedi.

YÜKSEKOVA KARDEŞ OLDU

Meclis toplantısında ayrıca Hakkari'nin Yüksekova Belediye Meclisi'nde alınan Konak Belediyesi ile kardeş şehir olma kararına istinaden, Konak Belediyesi'nin de Yüksekova Belediyesi ile kardeş şehir olma önergesi oybirliğiyle kabul edildi.