Libya açıklarında, sahibi Türk olan bir kuru yük gemisine yapılan silahlı saldırının ardından İzmir Limanı'nda terör alarmı verildi. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, terörist faaliyetler yapılacağına dair kuvvetli duyumlar olduğu gerekçesiyle İzmir Liman Başkanlığı'nı uyardı.

İspanya'dan Libya'ya giden, bir Türk şirketine ait "Tuna-1" isimli kuru yük gemisi, 10 Mayıs 2015'te saldırıya uğramıştı. Libya açıklarında önce denizden, sonra da havadan vurulan geminin 3. kaptanı yaşamını yitirmişti. Terörist faaliyetler yapılacağına dair kuvvetli duyumlar olduğu gerekçesiyle Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı alarma geçti. Sahil Güvenlik tarafından bilgilendirilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir Liman Başkanlığı da ilgili kurumlara gönderdiği yazıyla Türkiye’ye yönelik terörist faaliyetler yapılacağına dair kuvvetli duyumlar olması sebebiyle herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için uyardı. Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ise üyelerini Facebook üzerinden uyardı. Gönderilen yazıyı kendi sayfalarında yayımlayan oda, üyelerinden dikkatli olmalarını istedi.

İzmir Liman Başkan Vekili Mustafa Çankaya imzasıyla ilgili adreslere gönderilen, terörist faaliyetlerle mücadele kapsamında alınacak tedbirlerle ilgili yazıda şunlar kaydedildi: “Ülkemize yönelik terörist faaliyetler icra edileceğine dair alınan kuvvetli duyumlar kapsamında Ege Denizi’nde herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması maksadıyla İzmir Limanı'na uğrak yapacak, Limanlar Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri kapsamındaki tüm gemilerle donatanı, kaptanı ve personeli Suriye uyruklu ya da son beş limanı içinde seferleri Suriye uğraklı gemiler ve Mısır, Lübnan ve Libya’dan kalkarak sorumluluk sahamıza gelen gemilerin gemi hareket bilgileri ve tüm personel bilgilerinin (adı, soyadı, doğum tarihi, varsa baba adı, pasaport bilgileri, gemiadamı cüzdanı bilgileri) 24 saat öncesinden günlük olarak Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı’na bildirilmesi istenmektedir. Bu itibarla odanıza kayıtlı tüm deniz acentelerinin ivedilikle konu hakkında bilgilendirilmesi ve gereğinin yapılmasının sağlanması, ayrıca başkanlığımız idari sahasına gelecek olan gemilerin yukarıda belirtilen hususlardan herhangi birini içermesi durumunda, acenteler tarafından sunulan gemi geliş dilekçesinde bildirimlerin, yukarıda belirtilen hususları içerecek şekilde tarafımıza sunulmasını rica ederim.”