İzmir’de 18 derneğin çatı kuruluşu olan İzmir Mardinliler Federasyonu (İMAF), kalıcı olarak barışın tesis edilmesi ve çatışma ortamının sonlandırılması için terör örgütü PKK’ya, ‘ama’sız ve şartsız ateşkes çağrısında bulundu.

İMAF merkezinde, 18 derneğin başkan ve üyeleri ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İMAF Genel Başkanı Ferhan Ademhan, ülkenin içinden geçtiği bu kritik günlerde, kendilerinin de sivil toplum kuruluşları olarak görevlerini yerine getirmek istediklerini söyledi. Ademhan, “Halkın bize yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. 2,5 yıl gibi kısacık sürmüş olan çatışmasızlık ortamının bile Türkiye'ye nasıl rahat bir nefes aldırdığını test etmiş bizleri, çatışmaların yeniden başlatılmış olması kahrediyor. İMAF olarak kalıcı barışın yeniden tesis edilmesi, çatışmalı ortamın sonlandırılması için PKK’ya 'ama'sız, şartsız ateşkes çağrısını yapıyoruz. Bunun yanında devlete de askerî operasyonları durdurması çağrısında bulunuyoruz. Elleri tetikten çekerek el ele verelim, kardeş kanının akmasını birlikte durduralım. Çevremizdeki ülkelerde yaşanan siyasi tabloları görmezden gelmeyelim. Bu ülkelerden göç eden insanların, içinde bulundukları içler acısı durumlarını gözönüne getirelim. Hangi birey, bu siyasi tablodan memnundur? Bizi çekemedikleri Suriye bataklığına, ülkemizde böyle bir bataklığın oluşmasına fırsat vermeyelim.” dedi.

İMAF olarak ülkenin 81 ilinde yaşayan 78 milyon halkın huzur ve barışının kalıcı olması için üstlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyleyen Ademhan, “Halkların birlikte yaşaması ve birbirini anlayacak, birbirine tahammül edecek ortamlar için her zaman görev almaya ve fedakârlık yapmaya hazırız. Hepimiz aynı gemide yolculuk ediyoruz, ya karayı göreceğiz ya da hep birlikte öleceğiz. Demokrasi ve özgürlük adına vazgeçemeyeceğimiz en önemli unsurlardan basın yayın kuruluşlarına karşı yapılan şiddet eylemlerini kaygıyla izliyor ve esefle kınıyoruz.” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki birçok ilçede, başta Cizre olmak üzere sokağa çıkma yasağı uygulamasını doğru bulmadıklarını da aktaran Ferhan Ademhan, “21. yüzyılda, her toplumun özgürce yaşadığı ülkeleri görmezden gelerek, ‘En özgür ülke bizim ülkemizdir’ söylemlerini hükümete hatırlatıyoruz. Özgür bir topluma, halkın temel sorunlarını medenice çözmemiz halinde ulaşabileceğimizi biliyoruz. Sokağa çıkma yasağını getirerek kalıcı yaralar ve halkları birbirinden uzaklaştıracak uygulamalarla ülkede barışın ve kamu düzenin sağlanamayacağını hatırlatıyoruz.” diye konuştu.

'TÜRK-KÜRT AYRIŞMASININ KÖRÜKLENMESİ TEHLİKESİ'

İMAF Genel Başkanı Ademhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde hak aramak ve protesto, meşru olmasına karşın bizlere yasaların ve hukukun dışında hareket etmek hakkını vermez. Ölen asker, polis ve PKK’lıların anne ve babalarının bağrına ateş düştüğünü, bu ateşi söndüreceğimiz yerde halkın malına, otobüslerine, siyasi parti binalarına saldırarak, yıkarak, zarara uğratarak bu aileleri teselli edemeyiz. Bu ailelerin her birisine bu olayları sorarsanız hiçbirisi ‘iyi yaptılar’ demeyecekler. Bu ailelerin feryatlarını duyuyoruz, 'Bizim ocağımıza ateş düştü, başka ocaklara ateş düşmesin.' diyorlar. Terörü lanetlemek adına sokağa dökülenler, Türk-Kürt ayrışmasını körüklemekten öteye gitmiyorlar. Yangına körükle gidenlere alet olduklarının farkında bile değiller. Herkesin üstüne düşen görev sokak çatışmalarından, ev ve işyerlerinin yakılmasından gençlerini, çocuklarını uzak tutmalarıdır. Tüm bu gelişmeler karşısında İMAF olarak diyoruz ki şiddetin durması için şubat ayında tarafların Dolmabahçe Sarayı'nda ilan ettikleri mutabakata uyulması gerektiğinin altını çizerken tarafların çözüm sürecine, kaldığı bu noktadan tekrar başlamalarını istiyoruz. En kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasını ve yeni seçilmiş 550 milletvekilimizin göreve başlamasını temenni ederiz.”