Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi, 600’ü aşkın katılımcı ile Alaçatı’da yapıldı. Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş, yurtiçi ve yurtdışındaki 45 üniversiteden öğrencilerin katıldığı kongrenin, bundan sonra her yıl mart ayında olacağını açıkladı.

İzmir, fuarlar ve kongreler şehri olma hedefi doğrultusunda önemli bir kongre daha kazandı. Şifa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu, ilk Uluslararası tıp öğrenci kongresini, 45 üniversiteden 600’ün üzerinde tıp öğrencisinin katılımı ile Çeşme’de düzenledi. İlk olmasına rağmen büyük ilgi gören kongrenin, bundan sonra her yıl mart ayının üçüncü haftasında yapılacağı açıklandı. 20-22 Mart 2015 arasında devam eden, alanında isim yapmış birçok akademisyen ve bilimadamının da katıldığı kongrede öğrenciler, onlarca oturumda tebliğ sunma ve arkadaşlarının sunumlarını dinleme fırsatı buldu.

N-Beyin ekibinden Doç. Dr. Sinan Canan’ın ‘Kadın ve Erkek Beyni’, MD Anderson Cancer Center’dan Doç. Dr. Bülent Özpolat’ın ‘Kanserde Hedefe Yönelik Yeni Tedaviler, Gen Terapisi ve Akıllı İlaçlar’, University of Leuven’den (KU Leuven) Prof. Dr. Jan Eggermont’un ‘P-Type Membrane Transporters From Molecular Machinesto Disease Models’, Faculty of Medicine Dekanı Prof. Dr. Jan Goffin’in ‘Neurosurgery Medical Expertise and Technology Go Hand in Hand’, Neoro Quantology Dergisi Editörü ve Şifa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sultan Tarlacı’nın ‘Genç Bilim İnsanı’, Doç. Dr. Kadir Demircan’ın ‘Adli Bilimler ve Güncel Uygulamalar: DNA Fenotiplendirme’, ‘Tarih Tıbbı Konuşturdu’ kitabının yazarlarından Prof. Dr. Muammer Kayatekin’in ‘Tarihteki Ünlülerin Ölümleri’ ve Prof. Dr. Hasan Kaplan’ın açılış konferansı, kongrenin bilimsel çıtasını yükseltti.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜL SÜRPRİZİ

Kongre kapsamında poster ve sözlü sunum ödülleri de verildi. Kongre boyunca yapılan sözlü sunumlar ve poster sergisine katılan projeler jüri tarafından değerlendirilerek, kongrenin gala gecesinde ödülleri açıkladı. Değerlendirme sonucunda poster projelerinde Şifa Üniversitesi’nden Sezgin Atmaca, Nurislam Yeshenkulov ile Faik Usul’un posteri birinci oldu. Bu dalda Fatih Üniversitesi’nden Abdülkerim Uygur ile Derya Sultan Karabulut’un projesi ikinci, Dicle Üniversitesi’nden Merve Deniz Karakoç’un projesi üçüncü oldu. Sözlü sunumlarda ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Mehmet Çimen birinci, İstanbul Üniversitesi’nden Emine Aleyna Eroğlu ikinci oldu. Üçüncülüğü ise Şifa Üniversitesi’nden Melek Maraba ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Samet Güleç paylaştı.

Gala gecesinde, dereceye girenleri bir sürpriz bekliyordu. Ödüller daha önce 1000, 750 ve 500 TL olarak açıklanmıştı. Ödüller dağıtıldıktan sonra söz alan Şifa Üniversitesi Mütevelli Heyeti eski Başkanı Halil Küçükbay, her derecenin ödülüne 5’er bin liralık ek verileceğini açıkladı.

‘YENİ KONGRE İZMİR’E HAYIRLI OLSUN’

Gala gecesinde konuşan Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş, İzmir’in fuarlar ve kongreler şehri olduğunu, bu yönde büyük hedefler ortaya koyduğunu belirterek, Şifa Üniversitesi Tıp Öğrenci Kongresi’nin bundan sonra her yıl mart ayında düzenlenerek, gelenek haline getirileceğini açıkladı. Prof. Dr. Ateş, “Kongrenin her aşamasında emek sarf eden tüm arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Bugüne kadar yurtdışında da çok sayıda kalp damar kongresine katıldım. Bu şekilde bilimsel, yoğun, arkadaş canlısı ve sosyal yönü de güçlü kongre görmedim. Yeni kongremiz İzmir’e hayırlı olsun.” diye konuştu.