İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, hekimlerin son on yılda iş yükümlüğünün en az on kat arttığını ve sınırsız sayıda hastaya bakmak zorunda bırakıldıklarını açıkladı. Hekimlerin hastalanmasının adeta yasaklandığını belirten, yönetim kurulu adına Başkan Opr. Dr. Suat Kaptaner, buna rağmen hakettikleri ücretleri alamadıklarını söyledi.

Bu konuda, "Artık yeter" dediklerini belirten Kaptaner, “Çünkü hastalandığında, geçinemeyecekleri bir ücrete mahkum olmaktadırlar. Hekimlerin yıllık izin kullanabilmeleri adeta yasaktır, çünkü dinlenebilmek için yıllık izin kullandıklarında, geçinemeyecekleri bir ücrete mahkum olmaktadırlar. Sabaha kadar nöbet tutup ertesi gün çok sayıda hasta bakmak zorunda kalan hekimlerden, güler yüzlü hizmet bekleniyor. Bu durumda çalışan hekimler, güler yüzlü ve nitelikli hizmet bekleyen hasta ve hasta yakınlarından şiddet görür hale geldiler. 25-30 yıl çalışıp emeklilik döneminde dinlenmesi gereken hekimlerin durumu, kabul edilebilecek düzeyi çoktan aştı. 30 yıl çalışmış hekimler, 1500-2000 TL emeklilik ücreti almaktadırlar. Yıllardır bu durumu düzeltmek için hiçbir adım atılmıyor. Tersine 65 yaş üzerindeki emekli hekimlerin hala çalışabilmeleri için yönetmelik düzenlemeleri yapılıp kadro sınırlaması olmaksızın çalışmaları sağlanıyor. Hiç kimse, 65 yaş üstü hekimler neden hala çalışmak zorunda kalıyor diye sormuyor. 30 yıl çalışmış bir hekim, bugün 700-800 dolar düzeyinde, yani neredeyse birçok ülkenin işsizlik maaşı düzeyinde emekli maaşı alıyor. İleri yaştaki meslektaşlarımızın emekli maaşları, bakımevinde kalmalarına dahi yetmiyor.” şeklinde konuştu.

'HEKİMLERİN MAAŞI DİĞER KAMU ÇALIŞANLARININ ALTINDA'

Çalışan ve emekli hekimlerin maaşlarının, kendi düzeylerindeki kamu görevlilerine göre düşük kaldığını söyleyen Kaptaner, "Örneğin yargıçların, Silahlı Kuvvetler mensuplarının, milletvekillerinin maaşlarının çok altına inmiştir. Yaşayabilmek için, performans ödemesi alabilmek için çılgın gibi hasta bakmak zorunda bırakılıyor hekimler. Ellerinin altına can teslim edilen hekimler gibi değil, robot gibi hasta bakar hale getirildik. Robotların yüzü gülmez, robotlar şefkat gösteremez. Hiçbir meslek mensubu yoktur ki hekimler gibi en ufak bir hatasında binlerce, milyarlarca, hattâ trilyon düzeyinde tazminat ödemek durumunda kalabilsin. Evet doğrudur, hekimlere canımız teslim ediliyor ancak bunun karşılığı verilmiyorsa hekimler mucize yaratamaz, hekimler insanüstü varlıklar değildir. Çalışan ve emekli hekimlerin ücretlerinin acilen iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Artık mazeret dinlemek istemiyoruz. Nasıl ki hekimler, bir can kurtarabilmek için hiçbir mazeret göstermiyorsa, gösteremiyorsa hekimlik yapmaya devam edebilmek için ücret sorunumuzun acilen düzeltilmesini istiyoruz." dedi.