İzmir Valiliği, il sınırları içerisinde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla bir genelge yayımladı. 6136 sayılı kanun kapsamında olmayan her türlü kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların maksat dışı ve belirlenen usul harici taşınmasının ve ruhsatlandırılmış yerler dışında satışının yasaklandığı belirtilen genelgede, yasaklara uymayanlara idari para cezası uygulanmasına dair valilik kararı bildirildi.

10. Şubat 2015 tarihli kararın amaç kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “Madde-1: İlimizin kamu düzenini, genel asayiş ve güvenliğini önemli derecede ve doğrudan etkileyen, rahat taşınması ve kolay erişilebilir olması sebebiyle özellikle yaralama, öldürme ve gasp olaylarının meydana gelmesine imkan sağlayan, 6136 Sayılı Kanun kapsamı dışında kalan her türlü kesici, delici, bereleyici aletler ve bıçakların satışı ve taşınmasının belirli kurallara bağlanması suretiyle şahsa ve mala karşı işlenen suçların önlenmesi amaçlanmıştır. Madde-2 : Bu karar; İzmir İl sınırları içerisinde, 6136 Sayılı Kanun kapsamı dışında kalan her türlü kesici, delici, bereleyici aletler ve bıçakların maksat dışı ve belirlenen usul harici taşınması ve ruhsatlandırılmış yerler dışında satışının yasaklanması ve bu yasaklara uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri kapsar.”

Kararın hukuki dayanak kısmında ise 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu (11/C ve 66. Maddeler, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (4/1 ve 32. Maddeleri, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun (4., 5., 7. ve 15. Maddeleri, 2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik 54. madde hükümleri gösterildi.