İzmir Valiliği, çok tartışılan basın açıklaması, gösteri ve yürüyüş yasağı, basın ve kamuoyunda tepki çekince yeni bir açıklamayla yasağı savundu. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada basın açıklamaları şiddet içermediği, başkalarının hakları ihlal edilmediği ve kamu düzeni bozulmadığı sürece toplumda yaşayan bütün bireylerin en demokratik ve en doğal hakkı olduğu, Anayasa ve kanunlarla teminat altına alındığı belirtildi.

Açıklamanın devamında, “Ancak basın açıklamalarını düzenleyenlerin ve basın açıklamalarına katılanların olduğu kadar toplumdaki tüm bireylerin haklarının korunması ve hayatın doğal ve günlük akışının sağlanması da yine teminat altına alınmıştır.” denerek, yasak kararı savunuldu. Basın yayın organlarında yer alan, "Vali sıkıyönetim ilan etti", "İzmir’de sıkıyönetim", "İzmir’de her türlü gösteri yürüyüşü, basın açıklaması ve toplantı yasaklandı" şeklindeki haberler için valilik, “Gerçeği yansıtmayan, karalayıcı, yalan ve yönlendirici haberler." değerlendirmesi yaptı. Basın açıklamalarının dün olduğu gibi bugün de aynı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmekte olduğu belirtilerek, “İlimizdeki basın açıklamalarının düzenlenmesi adına dün ile bugün arasında değişen hiçbir şey olmamıştır ve bundan sonra da olmayacağı açıktır. Eleştirilere konu olan ve valiliğimizce, yapılacak basın açıklamalarının rahatça yapılmasına açıklık getiren düzenlemedeki asıl amaç, toplumdaki tüm bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması, basın açıklamalarının düzenlenmesi konusunda yeknesaklığın temin edilmesi, bu tür toplumsal etkinlikleri düzenlemenin daha da kolaylaştırılması ve hayatın doğal akışının devam ettirilmesidir.” denildi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından dün yapılan beş maddelik açıklamada siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının başka bir siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum kuruluşuna ait bina önünde basın açıklaması yapması yasaklanmıştı. Ayrıca basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi bir yer ve noktadan başka bir yere, kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamayacağı, elle taşınabilir megafon vb. cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamayacağı, bu amaçla sabit platform kurulamayacağı duyurulmuştu. Basın açıklaması yasağının kapsamı içinde valilik ve kaymakamlık binaları, adliye binaları, il ve ilçe emniyet müdürlüğü binaları, polis merkezi amirlikleri, askeri bina ve tesisleriyle ceza infaz kurumlarının içerisi, önü ve çevresi, eğitim öğretim kurumları, hastane ve sağlık kuruluşları ile ibadethaneler de yer almıştı. Genel yollar, şehirlerarası karayolları ile cadde ve sokaklar üzerinde yaya ve araba trafiğini engelleyecek şekilde, halkın günlük yaşamını zorlaştıran ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyici nitelikte basın açıklamaları yapılamayacağı da belirtilmişti. Valilik, yasaklara karşı çıkanların, 208 TL idari para cezasıyla cezalandırılacağını duyurmuştu.