1 Mayıs İşçi Bayramı İzmir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmir’deki kutlamaların merkezi yine Alsancak Gündoğdu Meydanı oldu. Bir grubun alana girişi sırasında yaşanan arbede sonrasında, toplam 5 polis ile 5 vatandaş yaralandı, yaralı polis 'ambulansta başka yaralı var' diye alınmadı. Meydanı dolduran binlerce kişi, sanatçı Suavi’nin şarkılarıyla eğlendi.
1 Mayıs İşçi Bayramı Gündoğdu Meydanı’nda binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Bayram havasında geçen kutlamalara, sendikalar, siyasi partiler, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. İzmir’deki kutlamalarda Soma unutulmadı. Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci için sahneye dev “Unutma, unutturma Soma” pankartı açıldı. Şehit madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, alanı dolduran binlerce kişiye hitaben konuşma yaptı. Meydandaki kutlama, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Suavi sevilen şarkılarıyla alanı coşturdu. Meydan çevresinde 4 bin civarında polis geniş güvenlik önlemi aldı.

OLAYLAR ÇIKTI YARALI POLİS AMBULANSA ALINMADI
HDP'nin alana girişi sırasında yaşanan arbede sonrasında, toplam 5 polis ile 5 vatandaş yaralandı. Güvenlik güçleri ile HDP mensubu bir grup arasında alana girişte arbede yaşandı. Bunun üzerine grup barikatı aşarak içeri girmek istedi. Müdahale eden polis, kalabalığa müdahale etti. Kalabalığın pet şişe ve taş yağmuruna tuttuğu polis memurlarından bazıları yaralandı. Bu esnada sağlık ekipleri ambulansa hafif yaralı bir göstericiyi aldı. Arbedede ayağından yaralanan ve yürümekte zorlanan polis memuru ise yaralı bir gösterici olduğu gerekçesiyle ambulansa alınmadı. Kutlamalara katılanlar gruplar halinde olaysız olarak dağıldı.
Etkinlikte konuşan Türk-İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, Taksim’deki kutlamalara izin verilmediğini hatırlatarak, “Taksim Meydanı bizim için çok önemlidir. Biz burada can verdik. Bu meydan 1 Mayıslarda emekçilere açılmalı, yasaklar kaldırılmalıdır. Taksim emekçilerindir. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaşmaya, iş cinayetlerine, kölelik düzenine karşı bugün dünyanın her yerinde emekçiler tek ses, tek vücut, tek yürek olarak haykırıyorlar. Biz de buradan haykırıyoruz. Kadınlarımıza karşı cinsiyetçi baskının, şiddetin, ayrımcılığın son bulduğu, başka Özgecanlar yitirmemek için kadın cinayetlerinin son bulduğu, kadınlarımıza dair tüm sorunların aşıldığı bir Türkiye ve dünya için buradan haykırıyoruz” dedi.
MADENCİ BABASINDAN DUYGULANDIRAN KONUŞMA
Soma’da hayatını kaybeden şehit madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, üstünde Uğur Çolak’ın fotoğrafının bulunduğu tişört ve baretle madenci yakını aileler adına konuşma yaptı. 301 maden şehidinden selam getirdiğini söyleyen Çolak, “Bir yıl önce 301 canımızı kaybettik. Hepsinin hikayeleri, umutları, hayalleri vardı. Onları çok özledik. Acıları ve anıları bizimle yaşıyor. Unutturmak istediler. ‘Gereken yapılıyor. Siz evinizde oturun ve unutun’ dediler ama biz unutmadık, unutmayacağız. Anıları, resimleri, çocukları, eşyaları gözümüzün önündeyken nasıl unuturuz? Evlatlarımız kazayla ölmedi. Onlar iş cinayetinde katledildiler. ‘Hesap sormayın’ diyorlar. Nasıl sormayız? Onları ölüme götüren sistem yürürken nasıl susarız? Tekme, yumruk, rüşvetle bizi kandırmaya çalışıyorlar ama biz hesap soracağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sanatçı Suavi de sevilen şarkılarıyla alanı coşturdu.