Yaptığı alımlarla filosundaki yeni otobüslerin tamamını engelli erişimine uygun hale getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kalan son 435 otobüsü de engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde dizayn etti.

2004 yılından önce sadece birkaç adet özel yapım otobüsle engellilere ulaşım hizmeti verilebilirken bugün alçak tabanlı, açılıp kapanan rampalı, yana yatarak alçalma özelliğine sahip ve klimalı yeni otobüslerle engellilerin yaşam kalitesini arttıran belediye, ulaşımda engelleri kaldırmak için yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Daha önce aldığı bine yakın otobüsle filosunun büyük bölümünü engelli erişimine uygun hale getiren ESHOT, geriye kalan 435 otobüsün de orta kapılarına, Avrupa Birliği standartlarına uygun asansör sistemi kurdu. Uzaktan kumandayla çalışan sistem sayesinde engelliler, otobüslere rahatlıkla binebiliyor. Ayrıca güvenli yolculuk edebilmeleri için de özel bölümler oluşturuldu. Yine proje kapsamında otobüslerin ön kapılarındaki merdiven yükseklikleri, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla kullanabilmesi için 36 santimetreden 26 santimetreye indiriliyor. Ön kapı merdivenlerine entegre edilen amortisör sistemi sayesinde, farklı yükseklikteki yollarda da engelli ve yaşlılar otobüslere rahat binebiliyor.

Bütün bu çalışmalarla ESHOT’un filosundaki otobüslerin tamamı, engelli erişimine uygun hale getirildi. 300 otobüsün 211’i engelli kullanıma uygun olan İZULAŞ’ın da 2015 yılında yapacağı alımlarla bu sayıyı arttıracağı bildirildi.