İzmir’de son 4 günde 2 ayrı ilçede tonlarca at eti ele geçirildi. Piyasaya ne kadar at ve eşek eti sürüldüğü ise henüz belirlenemedi. Bayraklı ilçesinde çöp konteynerlerinde kesilmiş atlara ait parçaların bulunması sonrası bu kez de Menemen ilçesinde 1,5 ton at eti ele geçirildi.

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, vatandaşları et ve eşek etine karşı uyardı. Yücelmiş, “Vatandaşlarımız ucuz et konusuna çok dikkat etsin. Etin kilosunun kasaba maliyeti bakıyorum 30 lira, birileri de 22, 24, 25 liradan et satıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Vatandaşımız bilmediği yerden asla et almamalı.” dedi. Vatandaşlar ise duruma tepki göstererek, “Şu mübarek Ramazan ayında ağız tadıyla bir et yiyemeyecek miyiz? Ramazan çadırlarını ‘hijyen’ gerekçesiyle kaldıran İzmir Valiliği ve kaymakamlıklar bu tonlarca at etini görmüyor mu?” diyerek duruma tepki gösterdi.

İzmir’de son 4 gündür at eti paniği yaşanıyor. İzmir’deki ilk olay, Bayraklı ilçesinde geçtiğimiz 22 Haziran’da yaşandı. Altındağ semtindeki çöp konteynırlarında atlara ait kafa, deri ve kemikler bulundu. Kesilen atlara ait etin piyasaya sürülmesi için kesildiği, kalan parçaların da ara sokakta olduğu için bu bölgeye getirilip atıldığı ileri sürüldü.

Polisin bu konuyla ilgili soruşturması sürerken, bu kez Menemen ilçesinde polis tarafından bir eve düzenlenen operasyonda, piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 1,5 ton at eti ele geçirildi. Kazımpaşa mahallesinde bulunan eve düzenlenen operasyonda, 2 kişi gözaltına alınırken, evin ahırında kesim için bekletildiği tahmin edilen 6 at ve 1 eşeğe el konuldu.

VATANDAŞ UCUZ ETE DİKKAT ETSİN

İzmir’de yaşanan at eti paniğini değerlendiren İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, vatandaşları at ve eşek eti konusunda uyardı. Vatandaşların et alırken ilk olarak fiyatına dikkat etmesini isteyen Yücelmiş, “Vatandaşlarımız fiyat konusunda çok dikkat etsinler, ucuz ete dikkat etsinler. Kasap, bir kilo eti 30 liraya mal ediyorken, bakıyorum bazı yerlerde 22, 24, 25 liraya et satılıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Vatandaşlarımız bilmedikleri yerden asla et satın almasınlar. Mahalle kasaplarımız var, vatandaşlarımız bildikleri, tanıdıkları yerlerden etlerini alsınlar. Çünkü mahalle kasapları çok sirkülasyon olan yerler değil. Ama bu tür at, eşek etleri daha çok sirkülosyan olan yerlerde satılıyor.” dedi.

AT VE EŞEK ETİ DAHA SİYAHTIR

Vatandaşların at ve eşek eti almaması için dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Yücelmiş, “At ve eşek etleri daha siyah olurlar. Bir gün kaldığında tezgahta veya kullanıldığı yerde işlenmiş et olarak kararırlar. Ama dana eti pembedir, üç gün kalsa, bir hafta kalsa da o özelliğini kaybetmiyor. Buna çok dikkat etsinler.” diye konuştu.

KAYIT ALTINA ALINMALI

Bugün sokak köpeklerinin bile kulaklarına damgalar vurularak kayıt altına alındığını hatırlatan Ceyhan Yücelmiş, at ve eşeklerin de kayıt altına alınmasını istedi. Yücelmiş, “Bugün köpekler bile kulaklarına küpe takılarak kayıt altına alınıyor. Şu anda bu at konusu, eşek konusu neden kayıt altına alınamıyor? Ben bunu anlayamıyorum. Bunların da kayıt altına alınması lazım. Kimlerin ellerinde bu hayvanlar bu belli olmalı.” ifadelerini kullandı.

ŞU MÜBAREK RAMAZAN AYINDA...

Vatandaşlardan Ömer Demirci piyasaya sürülen at ve eşek etlerinden dolayı et almaya korkar hale geldiklerini söyledi. Tarım il müdürlüğü ve sağlık müdürlüğü gibi kurumların yeterince tedbir almadığını dile getiren Demirci, “Mübarek Ramazan ayında et almaya korkar olduk. Kime, nasıl güveneceğiz? Bu kamu görevlileri neden denetim görevlerini yapmazlar? Ramazan’da et yiyeceğiz diye bilmeden at ve eşek eti mi yiyoruz? Ramazan çadırlarını bile hijyen bahanesiyle kaldıran İzmir Valiliği ve kaymakamlıklar, tonlarca at etini görmüyor mu? Yoksa at etleri hijyen mi?” diyerek duruma tepki gösterdi.

Vatandaşlardan Yakup Yılmaz da, et satın almaya korkar hale geldiklerini söyledi. Yılmaz, yetkililerin bir an önce bu soruna çare üretmesini istedi.