İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde etkili olan kar yağışı sebebiyle 10’a yakın köy, elektriksiz ve susuz kaldı. Elektrik verilmemesi sebebiyle özellikle hastalar büyük mağduriyet yaşadı. Kardan kapanan bazı köylerin yolları da halen açılmadı.

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de, iki gündür elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor. Kemalpaşa ilçesinde 10 binden fazla kişinin yaşadığı Sütçüler, Çambel, Akalan, Yenmiş, Halilbeyli, Beşpınar gibi 10’a yakın köye, dün sabah saatlerinden beri elektrik verilemiyor. Elektrik olmadığı için su pompaları da çalışmayınca içme suyu sıkıntısı başladı. Sütçüler 80. Yıl İlköğretim Okulu, kaloriferin yanmaması sebebiyle tatil edildi. Sütçüler Mahallesi’ne yaklaşık 12 kilometre mesafedeki köy yolunun da üç gündür kapalı olduğu iddia edildi. Köylüler, dün gece mum ışıklarıyla oturdu. Dünden beri elektrik olmadığını söyleyen Sütçüler köyünden Osman Genç, “Sordum, 'Yapıyorlar' dediler ama ne zaman yapılacak belli değil. Elektrik olmayınca su şebekeleri de çalışmıyor. Bayağı sıkıntıdayız. Biz akşam kar ışığı ve mumla idare ettik.” dedi.

EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ HASTALAR YAŞADI

Elektrik kesintisi sebebiyle köylerdeki hastalar da büyük sıkıntı yaşadı. KOAH hastası olan ve elektrikli oksiyen makinesi kullanan Elif Kesmeci, tanesi 150 TL olan ve 4 saat dayanan oksijen tüpü almak zorunda kaldı. Eşi Ömer Kesmeci, köylerinde iki gündür elektrik olmadığını belirterek, “Eşim akciğer hastası, sürekli hava vermemiz gerekiyor. Elektrik olmayınca oksijen tüpü almak zorunda kaldım. Tüpün biri yaklaşık 4 saat dayanıyor ve tanesi 150 TL. İki tüpü bitirdik. Elektrik gelmezse eşimin hayatta kalabilmesi için tüp almaya devam edeceğim.” dedi. Elif Kesmeci de, “Elektrik yok, nefes alamıyorum, tüple idare ediyorum. Elektrik gelsin diye bekliyoruz. İlk defa bu kadar uzun süreli elektrik kesildi.” diye konuştu. Metin Kesmeci ise Ege Bölgesi gibi bir yerde üç dört gün elektrik kesintisi olmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Kesmeci, su sıkıntısı da başladığını belirtti.

MUHTAR: KÖYÜMÜZDE CİDDİ SIKINTI VAR

Dün elektriğin, bu sabah da suların kesildiğini ifade eden Sütçüler Mahallesi Muhtarı Ali Kesmeci, “Bazı hasta vatandaşlarımız var, diyalize, tüpe takılı. Çok sıkıntı var. Akşam belediye başkanımız köyümüze geldi, TEDAŞ müdürüyle görüştü. Yolları açtırdık fakat elektrikle ilgili bir bilgi alamadık. TEDAŞ’ın telefonları kilitli, müdürün telefonları kapalı. 8 bin nüfuslu köyümüzde ciddi anlamda sıkıntı var.” dedi. Elektrik kesintisinin Çambel, Akalan, Yenmiş, Beşpınar, Halilbeyli, Yeşilyurt ve Kamberler gibi 8-10 yerde olduğu bilgisini veren Muhtar Kesmeci, “Elektrikleri kesmeye gelince bir günde kesiyorlar. Arızanın neden kaynaklandığıyla ilgili hiçbir bilgi verilmiyor. İlk kez böyle bir şey yaşanıyor. Bugün de elektriğin gelmeyeceğini söylüyorlar. 48-50 saatten beri vatandaş perişan. Sular kesildi, vatandaş damacanalarla idare ediyor. Su ve elektrik sıkıntısı var. Arızanın nedeni hakkında bilgi alamıyoruz. Kimse elektriğin ne zaman geleceğini bilmiyor. TEDAŞ’ın gevşekliğinden diye düşünüyorum.” dedi. Yenmiş Mahallesi Muhtarı Doğan Kara da sıkıntının çok büyük olduğunu ifade etti. Kendisi Kemalpaşa’da, çocukları ve torunları Beşpınar köyünde yaşayan Ayten Dinç ise köyde üç gündür elektrik ve ulaşım olmadığını belirterek tepki gösterdi. Beşpınar köyünde makineye bağlı hastaları olduğunu belirten Dinç, “Amcamın oğlu var, hasta, makineye bağlı. Bugün dördüncü gün. Ayıp denilen bir şey var. Ulaşılamayacak bir yer değil ki, Sütçüler’e 12 kilometre mesafede.” diyerek tepkisini dile getirdi.

ESNAF İŞ YAPAMAZ OLDU

Elektriğin kesildiği dün saat 09.00’dan beri buzdolabının, tartısının çalışmadığını söyleyen bakkal Ertan Koyuncu, “Hiçbir şey çalışmıyor. Dün akşam 08.00’de dükkanı kapatıp eve gitmek zorunda kaldık. İki gündür en çok mum satışı yapıyorum. Elektrik faturasını ödemeyince hemen gelip kesiyorlar. Bizim zararımızı kim karşılayacak?” diye sordu. Berber Mehmet Savran da elektrik kesintisi yüzünden işinin sıfıra indiğini söyledi. Dün sabah dükkana gittiğini, sobayı yakıp başında beklemeye başladıklarını belirten Savran, “Daha önce bu kadar uzun süreli kesinti olmadı. Sularımız akmıyor, makinelerimiz çalışmıyor. Elektriklerin yarın öğle gibi geleceği söyleniyor ama kimse bilmiyor. En çok etkilenen esnaflardan biriyim.” diye konuştu. Kahveci İbrahim Acar, “Jeneratör olmasa dükkanı kapatmak zorunda kalacaktım. Kazandığımızı da benzine veriyoruz. Saatte 2–3 litre benzin yakıyor jeneratör. Ege’nin merkezinde elektriksiziz.” diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Şenol Kahya ise, “2015 Türkiye’sinde, Kemalpaşa’nın en büyük mahallesinde iki gündür elektriğin bu şekilde kesilmesini Türkiye Cumhuriyeti’ne yakıştıramıyoruz, mağduruz.” şeklinde konuştu.

Elektrik kesintisi sebebiyle İzmir–Ankara yolunun Sütçüler köyü kavşağında trafik lambalarının çalışmaması da tehlike arz ediyor.