İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ)'nin 2015 Nisan ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda yapıldı. İZKUŞ’un 2014 yılı faaliyet raporu ve kesin hesabının görüşüldüğü toplantıda, bir yıl boyunca görev yapacak encümen üyeliklerine Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Semra Aksu, Karşıyaka Belediye Meclisi Üyesi Nurşen Balcı ve Menemen Belediye Meclisi Üyesi Yakup Eyrice seçildi.

İzmir Kuş Cenneti’nde yürütülen çalışmalar ve son gelişmelerin aktarıldığı toplantıda, bölgede yeni türlerin varlığına dikkat çekildi. İZKUŞ Genel Kurulu’nda verilen bilgiye göre küçük kuğu ve ağaç kamışçını türleri ilk kez Gediz Deltası İzmir Kuş Cenneti’nde görüldü. Böylelikle buradaki tür sayısı 292’ye çıktı. Ayrıca su kuşu türleri olan gülen sumru, bahri, ince gagalı martı ve ispinoz da İzmir Kuş Cenneti’nde bu yıl ilk kez üredi. Türkiye’de yaşayan en büyük kartal türü olan ak kuyruklu kartal da görülmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZKUŞ’un ortaklaşa yaptığı flamingo adasında bu yıl kuluçkaya yatan kuşlardan, 7 binin üzerinde yavru dünyaya geldi. Böylelikle bölgedeki flamingo sayısı 30 bine ulaştı. Sumru ve Akdeniz martısı, Türkiye genelinde en çok İzmir Kuş Cenneti’nde kuluçkaya yattı. Türkiye’nin hiçbir yerinde üremeyen kuğuların sayısı 14’e ulaştı. Bu olumlu gelişmelerin alanın düzenli izlenmesi, tatlı su verilmesi ve flamingo adasının yapılması gibi çalışmalarla olduğu bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti'ni korumak, geliştirmek ve tanınırlığını arttırmak için çok yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Geçen pazar 18 bin kişiyle günlük ziyaretçi rekoru kıran İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın, Çiğli ve Kuş Cenneti bölgesinin tanınmasına önemli katkı yaptığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, Homa Dalyanı'nda yürüttükleri projenin tamamlanmasıyla Kuş Cenneti'nin başlıbaşına bir çekim merkezi olacağını söyledi. Kocaoğlu, flamingo adasının ardından Homa Dalyanı’nda pelikanlar için de bir ada oluşturacaklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de flamingoların üreyebildikleri tek alan olarak kalan İzmir Kuş Cenneti’nde, 2012 yılında flamingo adası kurmuştu. 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan adada, 2014 yılında 7 binin üzerinde flamingo dünyaya geldi.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, giderek sığlaşan Homa Dalyanı’nı eski günlerine döndürmek ve balık üretimini arttırmak için çalışma yürütüyor. Kanallar açılarak derinleştirme yapılıyor, çıkan tarama malzemesiyle balıkların kaçmasına sebep olan dalyanın kuzeyindeki duvarlar güçlendiriliyor. Yaklaşık 1 kilometrelik bölümde tamir çalışması yürüten İZSU, dalyandan çıkan tarama malzemesiyle kuşlar için adacıklar oluşturmayı hedefliyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin de görüşleri alınarak başlatılacak çalışmalarda, kuşların üreme dönemleri gözetilecek.