İzmir'de minibüsçüler, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesi sebebiyle siyah kurdele takarak eylem yaptı. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, ''Bu vahşetin minibüste yaşanması, bizi derinden üzmüştür. İzmir'de minibüste taşıdığımız tüm yolcularımız bizim namusumuzdur, bu gözle bakıyoruz.” dedi. Uğur, İzmir’de yolcu taşıyan her şoförün psikolojik eğitim aldığını, sabıka ve ehliyet sicil temizliğinin mecburi olduğunu ve uyuşturucu tahlilinden geçtiğini hatırlattı.

İzmirli minibüsçüler, üniversite öğrencisi Aslan'ın öldürülerek yakılmasını protesto etti. Minibüslerine "Özgecan’ın Vahşice Katledilmesini Nefretle Kınıyoruz" yazılı pankart ve siyah kurdele yapıştıran minibüsçüler, Gaziemir Sosyal Konutlar minibüs son durağında toplandı. Türk halkının acısını yürekten paylaştıklarını söyleyen minibüsçüler, yakalarına Özgecan'ın fotoğrafını taktı. Aslan’ın hunharca öldürülmesinin 7’den 70’e herkesin yüreğine ateş düşürdüğünü kaydeden Oda Başkanı Uğuz, “Bu vahşetin bir minibüste gerçekleştirilmesi, bizi ayrıca kahretti. Bizler de evlat sahibi insanlarız. Bu bir insanlık suçudur. Türk halkı, Özgecan için ağlamaktadır. Talihsiz kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz.” dedi.

Taner Uğuz, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir'de minibüste taşıdığımız tüm yolcularımız bizim namusumuzdur, bu gözle bakıyoruz. İzmir'de sekiz ay önce birtakım çalışmalar başlatarak, Türkiye'de bir ilke imza attık. 'Ehliyeti alan minibüse çıkmasın' dedik. Bir karar aldık, ehliyetini alanın minibüsçü olması için 11 maddeden oluşan kriterler koyduk. Bunlardan bazıları şunlardır: Psikoteknik belgesi, uyuşturucu ve keyif verici madde test sonucu, sabıka kaydı, trafik cezalarının dökümünü gösterir ehliyet sorgulama belgesi, SRC belgesi, eğitim seminerlerine katılım belgesi gibi şoföre özel bir kart istedik. Üzücü olayların önüne geçmek içindi. Maalesef Mersin'de, hiç istemediğimiz bir olay yaşandı. Biz de İzmir minibüsçüsü olarak, zanlının en ağır cezayı almasını istiyoruz.''

Yolcular için gerekli önlemleri en üst seviyeye çıkarmak için uğraştıklarını ifade eden Uğuz, ''Biz İzmir'de yolcularımız için gerekli tedbirleri aldık, bundan da kimsenin endişesi olmasın. Bu Özgecan olayından sonra alınmış bir önlem değil, sekiz ay önce hayata geçirmeye başladık. Tedbirlerimiz nelerdi? İzmir merkezde bin 117 minibüsümüz var. Araçlarımızın hepsi, araç takip sistemiyle hangi güzergahta çalışıyor, güzergah dışına çıkıyor mu çıkmıyor mu, oda olarak ve belediye olarak kontrolümüzde. 700 aracımızda kamera sistemi mevcut, geriye kalan 417 aracımıza da kamera takma çalışmaları devam ediyor, en kısa zamanda tamamlanacak. GPRS'den ve kameralardan, yolcularımız güvenli şekilde denetleniyor. İzmir'de böyle bir endişeye gerek yok. Maalesef olan olaylardan hepimiz üzgünüz.'' dedi. Uğuz daha sonra minibüs binerek takip sistemini anlattı.