İzmir’de sabah erken saatlerde, aralarında Aktif Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin ve esnafların bulunduğu bazı kişilere yönelik polis baskınlara yapıldı. Savcı Okan Bato'nun talimatıyla düzenlendiği öğrenilen baskınlarda 20’den fazla kişi, evlerinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Aramalarda bilgisayar, kitap, bloknot gibi malzemelere el koyuldu. Gözaltına alınan esnaf ve öğretmenler, ifadeleri alınmak üzere Basmane semtinde bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Yakınları da emniyetin önünde beklemeye başladı.

Polis baskınlarıyla ilgili bilgi veren Aktif Eğitim Sen’in avukatı İbrahim Çankaya, “Keyfi ve biraz da algı amaçlı. Müvekkiller de niçin burada olduklarının çok farkında değildir. Davet edilip ifadeleri alınmaları mümkünken sabah bir operasyonla, yine maalesef böyle bir algı operasyonuyla karşı karşıyayız. Farklı mesleklerden insanlar var, örgüte finans sağlamakla suçlanıyorlar. Dayanak yok, dosyada delil yok. Neticeyi hep birlikte göreceğiz. Müvekkillerimizle görüştük, hukuki zeminde ifade vereceğiz. Bu dosyanın da boş olduğu görülecek, kamuoyu da buna inşallah şahitlik edecek.” dedi. Baskınlarda aynı savcının imzası olduğunu ifade eden Av. Çankaya, “Alıştığımız bir operasyon formatında yürüyor. Herkes ne olacağını biliyor, neticesini kestiriyor.” diye konuştu. Daha önce de benzer operasyonları yaşadıklarını, insanların terörle suçlanması için önce bir örgüt olması gerektiğini kaydeden Çankaya, şöyle devam etti: “Örgüt olmasının şartları malum, yasalarda belirtiliyor. Artık hukukun uygulanmadığını gördüğümüz için tanımını yapmaktan da bir fayda göremeyeceğimiz için yapmıyoruz. Örgüt olmak şiddeti gerektirir, birlikteliği gerektirir ama maalesef bu insanlar, içeride birbirlerini bile tanımıyorlar ama hepsi örgütle suçlanıyorlar.”

'HUKUKİ ZEMİNİ OLMAYAN BİR OPERASYON'

Suçlamanın, örgüte finans sağlamak ve örgüt üyeliği olduğunu belirten Av. Çankaya, “Bunlar nasıl oldu, tabii biz de bilmiyoruz ama inşallah göreceğiz. Savcı bunu izah edecek. Nasıl izah edecek, onu biz de merak ediyoruz. Hukukun tanımı, örgütün tanımı her şey ortadayken biz de açıkçası bazı şeyleri açıklamakta zorlanıyoruz. Örgütün tanımı yok, örgütün başkanı, üyesi yok. Örgüt yapısının izahı yok. Her biri ayrı okullarda görev yapıyorlar, sadece ortak özellikleri sendika üyelikleri. Müvekkiller de niçin burada olduklarının çok farkında değildir. Dosyada da gizlilik kararı var, suçlamaları tam öğrenebilmemiz için bunun kalkması lazım. Hukuki zemini olmayan, sağlıklı bir delil yapısı olmayan soruşturma sadece. Bu da diğerleri gibi algı yönetimine yönelik.” diye konuştu.

Av. İbrahim Çankaya, gözaltına alınanlar arasında müvekkili olan Aktif Eğitim Sen üyesi beş öğretmen ve ayrıca esnafların bulunduğu bilgisini de verdi.