İzmir'in şehiriçi ulaşımında 2011 yılında ayda yaklaşık 6 milyon yolcu taşıyan İZBAN ve İzmir Metrosu, yatırımlar ve büyüyen filo sayesinde bu sayıyı 16 milyon barajına kadar çıkardı. İzmir’deki raylı sistemler, son dört yılda yüzde 150’nin üzerinde büyüdü. Bu dönemde tren seti ve istasyon sayısı da arttı.

30 Ağustos 2010’da hizmete giren ve İzmir’in kuzey-güney aksında çok önemli bir toplu taşıma hizmeti sunan İZBAN, 2011 yılında ayda 3 milyon kişiye hizmet verirken bu sayı, 7 milyonu geride bırakmaya başladı. Son dört yıllık dönemde Evka-3, Fahrettin Altay, Poligon ve Göztepe istasyonlarını açan İzmir Metro da aylık yolcu sayısını, 3 milyondan 9 milyonun üzerine yükseltti. İZBAN için Torbalı, İzmir Metro için Narlıdere hatlarının devreye girmesi ve ek olarak tramvay projesinin hayata geçmesiyle raylı sistemlerde taşınan yolcu sayısının, ayda 30 milyonu geride bırakması öngörülüyor.

Genel Müdür Sabahattin Eriş, İZBAN’ın dünyanın en hızlı büyüyen banliyö sistemlerinden biri olduğunu belirterek, “Son dört yıllık dönemde Hilal İstasyonu'nu hizmete açıp tren seti sayımızı arttırdık. Filomuzda şu anda 63 set devrede. Körfez yunuslarının imalatı bu yıl içinde tamamlanacak ve bu sayı 73’e yükselecek. İzmir’de raylı sistemlerde günde taşınan yolcu sayısı artık 650 binler civarında. İzmir halkına sunduğumuz hizmet kalitesini yükselttikçe bu rakam daha da büyüyecek ve toplu taşıma pastasındaki mevcut yüzde 30’luk payımızı yüzde 50’ler oranına çıkaracak.” dedi.

İzmir Metro Genel Müdürü Sönmez Alev de şehirdeki raylı sistemlerin son dört yılda çok hızlı büyüdüğüne işaret ederek, “2000 yılında 11 kilometre olan metro hattı, 20 kilometreye ulaştı. İZBAN, 80 kilometrelik tek bir hat üzerinde ve kentin tam merkezinde yer alıyor. Her iki işletme de araç filosunu her seferinde ikiye katlayarak büyütüp hizmet kalitesini bu büyümeye paralel olarak arttırdı. İzmir Metrosu’nun 85 vagonluk 17 setinin yapımına başlandı. Bir süre sonra devreye girecek tramvaylarla birlikte bu büyüme trendi zirve yapacak. Öngörümüz, iki yıl gibi bir süre zarfında İZBAN ve İzmir Metro’da ayda 30 milyona ulaşırız.” diye konuştu.