Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesiyle gündeme gelen şoförler, İzmir’de uyuşturucu testinden sonra direksiyon başına geçebiliyor.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası uyuşturucu, psikoteknik ve öfke kontrolü eğitimlerinden geçmeyen şoförlerin direksiyon başına geçmesine izin vermiyor. Ticari araçlarda şoförlük yapacak kişilere uygulanan uyuşturucu testi ve kurs ile yolcu güvenliği arttırılmaya çalışılıyor. Ticari taksi ve minibüs kullanacak şoför adaylarının, koltuğa oturmadan önce idrar tahliliyle uyuşturucu kullanıp kullanmadığı öğreniliyor. Daha sonra Psikoteknik Test Merkezi'nde görsel algı ve bellek testi, görsel süreklilik testi, seçici dikkat testi, sürekli dikkat testi, çevresel görüş testi, koordinasyon testi, tepki hızı testi, hız, mesafe ve çarpışma zamanı tahmin testi, muhakeme testi, trafiğe ilişkin görüş testi ve trafik ortamında tepki hızı testi gibi testler uygulanıyor. Son olarak kursa katılarak başarı belgesi ile geçerse ticari araç kullanma belgesi veriyor.

UYUŞTURUCU KULLANANLAR DİREKSİYONA GEÇEMİYOR

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, bir yılda 6 bin şoförün eğitimden ve testten geçirildiğini söyledi. Anık, "İzmir Büyükşehir Belediyesi UKM, İzmir Esnaflar ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Meslek Odaları Birliği ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak şu ana kadar 5 bin arkadaşımıza bu eğitimi verdik. Şoförlerin, eğitime girerek ticari taşıt kullanma belgesini alabilmesi için ilk olarak idrar örneği vererek uyuşturucu bağımlısı olup olmadığına dair raporu alması gerekiyor. Piskoteknik performans değerlendirmesi alması gerekiyor. Savcılıktan, adli sicil kaydının olmadığına dair temiz kağıdı alması gerekiyor. Bunlar olduktan sonra odamızda verilen kursa giriyor şoförlerimiz. Bu kurstan başarı ile geçip belgeyi aldıktan sonra ticari taşıt kullanan şoför olunabiliyor. Bunun da ne kadar isabetli, doğru bir karar olduğu, geçtiğimiz günlerde meydana gelen Özgecan Aslan cinayetinde, minibüs şoförünün uyuşturucu bağımlı olmasıyla ortaya çıktı. Biz bir yıldır bu uygulamayı yapıyoruz. Eğer aşamalardan geçemeyen bir şoför varsa şoför koltuğuna oturtmuyoruz. Biz bu sistemle bir yıl içerisinde, ticari taşıt kullanma belgesi almak için başvuran 5 bin kişiden 30 kişiye, uyuşturucu bağımlısı çıktığı için belgeyi vermedik.” dedi.