İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15.5 milyon liraya yenilediği teleferik tesisi, yarından itibaren halkın hizmetine sunuluyor. İlk yolculuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri yaptı. Kocaoğlu, “İzmir’e yakışan bir tesis oldu. Vatandaşlarımızın burada aileleriyle, çocuklarıyla hoşça vakit geçirmelerini diliyorum.” diye konuştu.

Hem körfez hem de baraj gölü manzarasıyla şehrin önemli turistik tesislerinden biri olan Balçova Teleferiği’ni yenileyen Büyükşehir Belediyesi, AB standartlarında yapılandırdığı modern tesisi yarın halkın hizmetine sunuyor. Saat 10.00 ile 23.00 arasında hizmet verecek teleferikle ilk yolculuğu ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensuplarıyla birlikte yapan Kocaoğlu, İzmirlileri muhteşem doğa manzarası için yenilenen tesislere çağırdı. İzmir'in bu simge yapısıyla ilgili bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Tesisler 1974 yılında işletmeye açıldı ve çalışmasını sürdürüyordu. Geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Makine Mühendisleri Odası’na yaptırdığı inceleme sonucunda, güçlendirilmesi gerektiği raporu verildi. Tam güçlendireceğimiz aşamada, Avrupa Birliği mevzuatına göre insan taşıyan hava araçlarında yeni bir yönetmeliğin çıkacağını öğrendik ve o yönetmelik beklendi. Sonra üç defa ihale süreci yaşandı. İtirazlar oldu, KİK süreci yaşandı. Hepimiz üzüldük ve sıkıldık ve nihayet 2013 yılında ihale bitti ve bu güzel tesisi tamamladık. Yarından itibaren de teleferik hizmet verecek. 15 milyon 500 bin TL'ye mal olan bu tesisimizi, İZULAŞ şirketimiz işletecek. Mesire alanındaki hizmetlerse Grand Plaza şirketimiz tarafından yürütülecek.” dedi. Kocaoğlu, başta Encüment Uysal olmak üzere Balçova Teleferik Tesisleri’nin kuruluşunda ve işletmesinde emeği olan bütün belediye başkanlarına teşekkür etti.

SAATTE BİN 200 YOLCU TAŞIYACAK

AB standartlarına uygun olarak tasarlanarak İzmir’e tekrar kazandırılan tesisin gökkuşağı renklerindeki kabinleriyle saatte bin 200 yolcu taşınabiliyor. Her biri gökkuşağının bir renginde tasarlanan, 20 adet sekizer kişilik kabinle yapılan yolculuğun süresi 2 dakika 42 saniye. Teleferik sistemi, istasyonlar ve mesire alanı düzenlemesinin toplam maliyeti 15.5 milyon TL oldu.

Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin merakla beklediği Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki mesire alanının işletimi konusunda da oldukça özel yapılanmalar inşa etti. 5 yaş ve altındaki çocuklar için ücretsiz, iniş çıkış 6 TL olacak tesislere gidenlerin, İzmir’in eşsiz körfez manzarasını kuşbakışı görebilmesi için kabinlerden indikten sonraki giriş bölümünde seyir terası oluşturuldu. Bu bölgeye dürbünler yerleştirilerek, manzaranın daha net görülmesi sağlandı. Tesisin doğu bölümündeki körfez manzaralı seyir terasında gözleme ve mantıevi oluşturuldu. Baraj gölü manzaralı batı seyir terasında, aperatif yiyeceklerin satıldığı bir bölüm yapıldı. İki katlı kır kahvesinin özellikle teras bölümünde, çam ağaçları içinde gün batımını seyretmek isteyen İzmirliler, yine aperatif yiyeceklerle sıcak ve soğuk içeceklere ulaşabilecek. Çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanında oluşturulan Park Kafe’de, daha çok miniklerin ilgisini çekecek dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler bulunuyor. Tesisin zirvesinde kurulan Et Evi’nde ise kontrollü mangal hizmeti sunulacak. Bu bölgede kurulan tesiste masalı, banklı ve tuğla mangallı oturma gruplarıyla hizmet verilecek. Vatandaşlar, kendileri için yakılan mangallarda, Et Evi'nden temin ettikleri çeşitler ve şarküteri ürünlerini kendileri pişirecek. Ayrıca yine vatandaşların, dışarıdan yiyecek getirmeden tesis içinde ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kurulan market de hizmet verecek.