'Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salınımını en az yüzde 20 oranında azaltacak.

Örnek çevre yatırımları ile dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, karbondionsit salınımının azaltılmasını öngören 'Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne (Covenant of Mayors) taraf olarak gelecek nesiller için önemli ve anlamlı bir adım daha attı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Avrupa Komisyonu tarafından sürdürülebilir enerji politikalarının uygulanmasında yerel yönetimlerin çabalarının desteklenmesi amacıyla başlatılan 'Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne taraf olmayı resmen kabul etti.

İzmir, bu girişimiyle, 2020 yılına kadar yetkisi içindeki alanlarda karbondioksit salınımını en az yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt eden kentler arasındaki yerini aldı. Sözleşmenin; bu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen faaliyetlerdeki etkinliğin artırılmasına, kentteki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine, İzmir'in AB ve uluslararası düzeydeki görünürlük ve prestijine, uluslararası işbirlikleri ve proje ortaklıklarının artmasına önemli katkı sağlayacağı bildirildi.

EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Sözleşmeyi imzalayan belediyeler, Avrupa Birliği'nin 2020 yılına kadar karbondioksit salınımını yüzde 20 azaltma hedefi doğrultusunda, sorumlu oldukları alanda enerji verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmayı taahhüt ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de katılımla ilgili prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından, önümüzdeki 1 yıl içinde yereldeki tüm paydaşlarla birlikte kentteki karbondioksit salınımını azaltma gösterge hedefini de içerecek olan 'Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nı hazırlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu girişiminin, gelecek kuşaklara yapılan en güzel yatırımlardan biri olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Belediyemizin yerelde karbondioksit salınımının azaltılması konusundaki kararlılığı, gelecek kuşaklara verdiği önemin de bir göstergesidir. Bu çalışmalarda uygulayacağımız yönetişim yaklaşımıyla oluşacak sinerjinin, yerelde diğer kurum ve kuruluşları da motive ve teşvik edeceğine inanıyorum. Bu da doğrudan kentin dinamizmine yarayacaktır.” dedi.