İzmir Üniversitesi’nin dört yıldır Tire ilçesindeki tarihî eserlerin insanın ve zamanın kötü etkilerinden korunabilmesi, onarımı, envanterinin çıkarılması, projelendirilmesi ve restorasyonu için gönüllü olarak sürdürdüğü çalışmalar İzmir Valiliği, üniversiteler ve konu ile ilgili desteği olabilecek bütün kurum ve yerel yönetimleri harekete geçirdi. Türkiye’ye bir model oluşturacak çalışmalar hakkında Tire’de Vali Mustafa Toprak, yerel yönetim ve ilgili kurum temsilcileriyle rektörlerin katıldığı toplantıda alınan kararlar yaşama geçmeye başladı.

Pek çok tarihî eser için temizlik ve mülkiyet konularının çözüldüğünü ifade eden İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, mevcut durum hakkında Cumhurbaşkanlığı'nın da bilgilendirildiğini söyledi. İzmir ve Yaşar üniversiteleriyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mimarlık fakültelerinin şubat ayından itibaren röleve ve restorasyon uygulama derslerini Tire’de yapacağını, restorasyon projelerinin maliyetsiz hazır olacağını belirten Öztürk, “Tire, mimarlık fakültesi öğrencilerinin laboratuvarı olacak.” dedi. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun hazırlayacağı başvuru dosyasıyla Tire’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için de çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Öztürk, Fransız yazar, şair ve politikacı Lamartine’in Tire’de yaşadığı konağın restorasyonu için Fransız Konsolosluğu ile görüşmeler yapıldığını aktardı. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in, gerek konağın maliklerine ulaşmak gerekse öğretim üyelerinin ilçede yapacağı sunumla ilgili taahhütlerde bulunduğunu, projede yol alınabilmesi için alınan kararların bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Sahipleri tarafından Tire Belediyesi’ne bağışlanan Yayla Fakıhlar Mescidi’nin restorasyonuna da kısa zaman içinde başlanacağını belirten Meltem Öztürk, “Mescidin bulunduğu meydanın, taşıdığı turizm potansiyeli nedeniyle Tireli kadınların el ürünlerini teşhir edebileceği bir merkeze dönüştürülmesi bekleniyor.” dedi. Çalışmalara destek için uluslararası fonların da araştırıldığını hatırlatan Öztürk, Yağcızade Mescidi’nin bakıma, Rahmanlar Camisi ve Teos Mozolesi’ninse korumaya alındığını, Ali Efe Hanı’nın içinde yaşayanların tahliye edildiğini ve Kutuhan’ın restorasyonu için araştırmalara başlandığını belirtti.

Üç dinin birlikte yaşadığı Tire’de bulunan bir havranın restorasyonu için Yahudi cemaatiyle görüşüldüğü, gelecek günlerde bir kilisenin restorasyonu için de Ortodoks Kilisesi yetkilileriyle bağlantı kurulacağı bilgisini aktaran Öztürk, Kırsal Turizm Derneği Başkanı tarafından Avrupa’da kültür turizmi yapan bazı tur şirketlerinin Birgi, Salihli, Kula, Tire rotası üzerinden kültür ve gastronomi turları düzenlemeleri için de teklif götürüldüğünü söyledi.