İzmir Büyükşehir Belediyesi, adı İzmirliler tarafından koyulan "Hasan Tahsin" arabalı yolcu gemisini, İstanbul Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'nden törenle denize indirdi. Son teknolojiyle donatılan geminin eylül ayında seferlere başlayacağı, "Ahmet Piriştina" ve "Kubilay" adı verilen diğer gemilerinse altışar ay arayla teslim edileceği bildirildi.

Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci, engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla "Deniz Ulaşımı Geliştirme" projesini uygulamaya koyan Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihale ettiği üç adet arabalı yolcu gemisinden ilkini denize indirdi. Tuzla’da imal edilen Hasan Tahsin isimli ageminin denize indirilmesi dolayısıyla düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Türkiye Direktörü Şule Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek ve imalatçı firma Çeksan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Bayrak da katıldı.

‘TÜRK TERSANECİLERİ OLARAK MÜTEŞEKKİRİZ’

Çeksan A.Ş. Başkan Yardımcısı Bayrak, Türkiye tarihinin önemli figürlerinden birinin adını taşıyan Hasan Tahsin gemisinin yapımını üstlenmekten büyük onur duyduklarını söyledi. Başaran Bayrak ise sektörün ülke ekonomisi açısından önemine değinirken İzmir’in yeni gemilerini örnek gösterdi.

'KOMPOZİT GEMİ YAPIMINDA TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDUK'

Başkan Kocaoğlu, toplu ulaşımı çevreci ve hızlı deniz araçlarıyla takviye etme konusundaki çalışmaları hızla sürdürdüklerini kaydetti. Kocaoğlu, “Hem yolcu vapurları hem de arabalı vapurlarımızın yerli tersanelerimizde yapılmasından dolayı son derece mutluyum ve övünüyorum. Özellikle karbon kompozit gemi yapımında Türkiye’ye örnek olduk.” dedi. Geminin ismini taşıyan Hasan Tahsin’in, İzmir’in işgal edildiği gün düşmana ilk kurşunu atan gazeteci olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Ülkenin kurtuluşunun meşalesini yakan Hasan Tahsin’in ismi zaten İzmirlilerin gönlünde yaşıyordu, şimdi yeni gemimizde de yaşatacağız.” ifadelerini kullandı. Tören sonunda Kocaoğlu’na, plaket ve gemi maketi hediye edildi. Gemi, daha sonra dualarla denize indirildi.