İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adliye çevresinde, İzmir Valiliği’nin ise il genelindeki kamu kurum ve kuruluşları önünde basın açıklaması ve yürüyüşlerini yasaklayan kararını tanımayacaklarını açıkladı. Berkin Elvan'ın ölüm yıldönümünde İzmir Adliyesi önünde toplanan avukatlar, savcılık ve İzmir Valiliği’nin yasak kararlarına tepki göstererek, “Bu nedenle hakkımızda soruşturma açıldı. Burada adımızı, soyadımızı söyleyerek ifade özgürlüğümüzü kullanacağız.” dedi. Basın açıklamasından sonra avukatlar, tek tek mikrofonu alarak kendilerini tanıttı ve. “Fikir özgürlüğümü kullanmak için buradayım.” dedi.

Önce İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyenin önünde ve çevresinde basın açıklaması, yürüyüş, gösteri yapılmasını yasakladı. Bunun ardından geçen gün İzmir Valisi Mustafa Toprak, vilayet ve kaymakamlık binaları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları önünde basın açıklaması, yollarda gösteri ve yürüyüş yapılmasının yasaklandığına ilişkin bir açıklama yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, 26 Şubat 2015 tarihinde İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklamaya katılan yaklaşık 40 avukat hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı’nın izniyle soruşturma açtı. Hem savcılığın hem de İzmir Valiliği’nin gösteri, basın açıklaması, yürüyüş gibi etkinliklere kısıtlama getirmesini protesto eden Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Çağdaş Avukatlar Grubu’na üye avukatlar ile İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, yine İzmir Adliyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Av. Dinçer Çalım, daha önce yaptıkları basın açıklaması sebebiyle haklarında soruşturma açıldığını belirterek, “Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyenin eklentilerinde toplantı, gösteri ve yürüyüşlere kısıtlama getiren bir açıklama yaptı. Biz buna da bir cevap verdik ve bunu tanımayacağımızı söyledik. İfade özgürlüğü, bildiğiniz gibi diğer haklara kaynaklık yapan bir hak. İfade özgürlüğü hakkını biz kullanacağız. Toplantı hakkımızı, gösteri hakkımızı, yürüyüş hakkını kullanacağız. Hem savcılığın hem valiliğin bu yasaklarını protesto etmek için biz burada basın açıklaması yapıyoruz. Berkin Elvan için, adalet için buradayız. Adım Dinçer Çalım, ifade hakkına sahip çıkacağız ve hem valiliğin hem savcılığın bu kararlarını protesto edeceğiz.” dedi.

'KENDİ ADIMI VE SOYADIMI AÇIKLAYARAK BAŞLAYACAĞIM'

Ortak basın metnini okuyan Av. Eylem Yıldız, “Kendi adımı ve soyadımı burada açıklayacağım ki şu anda burada not almakta olan görevli memurlar, daha sonra fotoğraflardan teşhislerini yapmakta, tutanaklarını tutmakta fazla zorlanmasınlar. Adım Eylem Yıldız, İzmir Barosu’na kayıtlı avukatım. Bugün sevgili Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümü ve ne yazık ki İzmir Valiliği'nin, şu an bulunduğumuz merdivenleri dahi bize yasaklayan kararına karşı burada Berkin’e sahip çıkmak üzere, Berkin için adalet istemek üzere sizlerle, meslektaşlarımızla ve bize katkılarını sunan dostlarımızla birlikteyiz.” dedi. Berkin Elvan’ın öldürüldüğü olayı hatırlatan Av. Yıldız, “Çocuk, ekmek almaya değil de sokağın coşkusuna kapıldı örneğin. Hattâ eline sapan aldı, taş attı. Başına gaz kapsülü isabet ettirip öldürmek mi gerekiyor? ‘Emri ben verdim.’ diyerek polisleri korumak, hattâ ödüllendirmek mi gerekiyor? Onun daha çocuk olduğunu hatırlatmak üzere mezarına bilye koyan anneyi yuhalatmak mı gerekiyor? Berkin Elvan’ı katledenler nerede? Onlar yargıdan muaflar.” diye konuştu.

'ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NE KARŞIYIZ'

Çocuklar sokakta öldürülmesin diye İç Güvenlik Paketi'ne karşı çıktıklarını aktaran Eylem Yıldız, “İç Güvenlik Paketi henüz yürürlükte değil, Meclis'ten geçmedi fakat İzmir’de uygulamalar erkene alındı. İzmir kenti için genel arama kararları çıkartılıyor. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyeden ses vermemizi istemiyor. Avukatların açıklamaları soruşturmaya konu oluyor. İzmir Valisi basın açıklaması yapmayı, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dayanak göstererek yasaklamaya kalkıyor. Nerede yapılacak basın açıklaması? Hemen hemen hiçbir yerde. Kimler yan yana gelecek açıklama için? Hemen hemen hiç kimse. Biz, demokrasi için mücadele etmekten vazgeçmeyecek olanlar, Berkin Elvan için ve bütün çocuklar için adalet aramaya devam edeceğiz. Çocukları öldürenlerin yargı önüne çıkarılması için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Tek adamın konuşmasına, diğer herkesin biat etmesine, ayarlanmış idari kararların yok hükmünde olduğunu, yüksek sesle her yerde haykıracağız. Güvenlik paketine ve İzmir’de erkene alınmış tüm uygulamalarına karşı çıkacağız, geçit vermeyeceğiz.” dedi.

Açıklamanın ardından eyleme katılan avukatlar, tek tek mikrofonu alarak kendilerini tanıttı ve, “İfade hakkımı kullanıyorum. Berkin Elvan için adalet istiyorum.” dedi. Av. Nergiz Tuba Aslan ise şunları söyledi: “Ben de valilik ve savcılık tarafından hayatımıza fiilen sokulan sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarını protesto ediyorum ve tanımıyorum. Berkin Elvan ve öldürülen diğer tüm çocuklar için adalet istiyorum istemeye devam edeceğim.”