Ermeni ASALA terör örgütünün 1992 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Hocalı kasabasında gerçekleştirdikleri katliamın unutulmaması için İzmit’te inşa edilecek Hocalı Şehitler Anıtı için çalışmalar sürüyor. Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar, anıtın önümüzdeki ayın 24'üne yetiştirilmeye çalışılacağını söyledi.

Ermeni ASALA terör örgütünün Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında 1992 yılının Şubat ayında gerçekleştirdikleri katliamın unutulmaması için İzmit Belediyesi önemli bir çalışma gerçekleştiriyor. Ermeni terör örgütü ASALA tarafından gerçekleştirilen katliamda 106’sı kadın, 83’ü çocuk toplam 613 Azerbaycanlının hayatını kaybettiği olayın gelecek nesiller tarafından hatırlanması için belediye tarafından Azerbaycan Hocalı Anıtı yapımı için çalışma başlatıldı. Proje çalışmaları devam eden ve katliamın yıldönümü olan 26 Şubat’a yetiştirilmesi planlanan anıt ile ilgili olarak Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar ile İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan bir süre önce bir araya geldi.

Proje kapsamında, Yenişehir Mahallesi'nde Azerbaycan Hocalı Şehitler Anıtı’nda Ermeni terör örgütü ASALA tarafından katledilen 613 kişinin adı yer alacak. İzmit Belediyesi ayrıca Aliyev Hatıra Ormanı da oluşturmayı planlıyor. Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar, yaptığı açıklamada, anıt için bir süre önce, İzmit Belediyesi ile protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Dündar, anıtın amacına da değinerek, "Buranın amacı, 1992 yılında, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, Ermeni ve Rusların müştereken el birliği ve desteğiyle Azerbaycan'ın stratejik kasabası olan Hocalı'da bir soykırım yaşandı. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir katliam yaşandı. Bir gecede 613 insan hunharca öldürüldü. 1200 insan esir alındı ve akıbeti belli olmadı. Hocalıyı anlamak, demokrasiye, özgürlüğe, hakka ve hukuka inanan herkesin bir borcudur. Bunu unutmamak için, anmak için, burada Hocalı Şehitler Anıtı tanzim ediyoruz." dedi.

Dündar, anıtın önümüzdeki ayın 24'üne yetiştirilmeye çalışılacağını belirterek, şunları kaydetti: "Kocaeli, Azerbaycan'ın problemlerinde öncülük yapan bir ilimiz. Kartepe ilçesinde, Haydar Aliyev Parkı, Derince ilçesine Haydar Aliyev Parkı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu Haydar Aliyev Kültürevi. Burada Hocalı Şehitler Anıtı dikiliyor. Aynı zamanda yine Haydar Alivey adına da bir hatıra ormanı düzenliyoruz. Geçmişini bilmeyen geleceğine bilemez, geçmişine sahip çıkamayan geleceğine sahip çıkamaz. Bir millet, iki devlet olmanın gereği budur."