Romalılar’ın sahne anlamında Marmara Bölgesi’ndeki tek eseri olan Bursa'nın İznik ilçesindeki 2 bin yıllık amfi tiyatroyu ayağa kaldırmak için çalışma başlatıldı. Tiyatronun restore edilmesine yönelik protokolün bakanlığa gittiğini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "İnşallah burası birkaç yıl içinde tüm güzelliğiyle ortaya çıkacak. Turizmin nabzının attığı, sanatsal faaliyetlerin yapıldığı ender mekanlardan biri olacak." dedi.

Başkan Altepe, İznik’teki temasları kapsamında, Roma döneminde yapılan ve ilçenin en önemli ziynetleri arasında yer alan amfi tiyatro alanını da ziyaret etti. Başkan Altepe’ye ziyaretinde İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile Kaymakam Hüseyin Karameşe de eşlik etti. Altepe, İznik’te birçok medeniyete ait izlerin bulunduğunu ifade etti. Sadece Osmanlı ve İslam medeniyeti değil Hristiyan dünyası için de önemli olan birçok tarihi değerin ilçe toprakları içerisinde yer aldığını kaydeden Başkan Altepe, onlardan birinin de 2000 yıllık amfi Roma tiyatrosu olduğunu ifade etti. Tiyatronun düz alana kurulan, Roma dönemine ait tek örnek olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Bu eser, 2000 yıldır ayakta. Yaklaşık 50 yıldır, kazılarla buradaki tarihi zenginlik ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Fakat ödenek yetersizliği nedeniyle bir türlü istenilen ivme yakalanamadı. Şimdiden sonra Büyükşehir var. Gerekli protokollerimizi yaptık. İnşallah kısa zamanda amfi tiyatro üzerinde çalışmaları başlatacağız^." diye konuştu.

Recep Altepe, sıranın İznik’te olduğunu dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile amfi tiyatro üzerinde yaptıkları protokolün işleme alındığını, kısa bir süre sonra amfi tiyatroda kazı ve restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından başlatılacağını belirten Başkan Altepe, “Burası, hem Bursa hem de İznik tarihi açısından çok önemli. Yıllardır konuşulan amfi tiyatro, inşallah bu dönemde tüm güzelliğiyle ortaya çıkacak. Turizmin nabzının attığı, sanatsal faaliyetlerin yapıldığı güzel bir merkez olacak” şeklinde konuştu.

İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe de amfi tiyatronun 4 medeniyete merkez olmuş İznik’in en önemli tarihi değerleri arasında yer aldığını ifade etti.