İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İZSU deposundan bugüne kadar 216 ton civarında malzeme çalınarak hurdacılara satıldığı belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İZSU), Menderes ilçesine bağlı Görece'deki deposundan 25 TIR dolusu eski ve yeni malzemenin usulsüz olarak hurdacılara satıldığı iddiasıyla gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklanmıştı.

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bir ihbar üzerine başlattıkları çalışma sonucunda, Görece'deki depodan eski ve yeni malzemelerin, usulsüz olarak Aliağa ilçesindeki bir hurda firmasına satıldığını belirledi. Düzenlenen operasyonda, 25 TIR dolusu malzeme ele geçirildi. Dört İZSU çalışanı, atık firması sahibi ve hurda firmasının yetkilisi gözaltına alındı.

MKE’YE TESLİM EDİLMESİ GEREKEN MALZEMELER

Operasyonla ilgili açıklamada, 23 Temmuz 2015’te Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) teslim edilmesi gereken, Görece köyü sahasındaki boruların hurdacılara satıldığı yönündeki ihbarın değerlendirildiği belirtildi. Polis, Aliağa'da bulunan ve söz konusu boruların satıldığı tespit edilen iki hurda deposunda arama yaptı. Yaklaşık 124 ton ağırlığında, değişik çap ve ebatlarda 89 adet su borusu ele geçirildi. Bu malzemelerle ilgili değerlendirmede, hurda durumda olan çelik boruların yanında bir kısım borunun yeni, hiç kullanılmamış ya da halen kullanılabilir olduğu anlaşıldı. Savcılığın talimatıyla İZSU’da yapılan envanter kontrolünde de Makine İkmal Tesisleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan, halen kullanılabilir durumdaki 320 metre çelik borunun eksik olduğu tespit edildi.

40 KİŞİNİN YAZILI İFADESİ ALINDI

Polis, boru sevkiyatının yapıldığı gün İZSU Görece sahası çalışanları, nakliyeyi yapan kamyon ve TIR şoförleriyle olayla ilgili bilgi sahibi olduğu değerlendirilen toplam 40 kişinin yazılı ifadesini aldı. Daha sonra dört İZSU çalışanı, hurdacılık yapan E.A. ve atık firması sahibi S.E., gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Bir İZSU çalışanı ve E.A. savcılık tarafından serbest bırakılırken üç İZSU çalışanı ve S.E., çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.

MKE’ye teslim edilmesi gerekirken hurdacılara satıldığı tespit edilen 124 ton su borusuna el koyan polis, bunları İZSU’ya iade etti. Çalışmalar sonucunda, İZSU’dan çıkarılarak hurdacılara satılan malzemenin yaklaşık 216 ton olduğu belirtildi. Bu kapsamda eksik olan 91 ton malzemenin, farklı yerlere verilmek suretiyle eritildiği değerlendiriliyor.