Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Samistal Yaylası'nda, Yeşil Yol içi çalışan iş makinesinin önünde durarak jandarmanın müdahalesine maruz kalan 71 yaşındaki Gönül Günay ile 48 yaşındaki Süreyya Yücel, açıklama yaptı. Gönül Günay, "Jandarma tarafından tartaklandık." derken Süreyya Yücel "Yeşil Yol'a karşıyız ve bu projeyi durduracağız." ifadelerini kullandı.

Gönül Günay, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, yöre halkı olarak Samistal Yaylası'nda Yeşil Yol çalışması yürüten iş makinesinin önünde durarak eylem yaptıklarını hatırlattı. Jandarma ekipleri tarafından çalışmalara devam edilebilmesi adına müdahaleye maruz kaldıklarını söyleyen Günay, "Dozerin önüne giderek görevi devraldık. İş makinesinin önüne oturduk hiç kalkmadık. Jandarma ile orada biraz tartıştık. Onlar da sonuçta emir kulu. Jandarma tarafından tartaklandık." dedi.

HÜKÜMET BU İŞTEN RANT KAZANIYOR

Yeşil Yol ile yaylaların doğa kirliliğine maruz kalacağını savunan Günay, şöyle devam etti: "Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her tarafında yaylalar, yerler temiz. Keşke bizde de durum böyle olabilse. Ülke olarak bu seviyeye gelemedik, çok cahil kaldık. Yeşil Yol ile çevreyi kirletecekler, doğayı bozacaklar. Her şeyi yarım yapıp doğayı yok edecekler, perişan edecekler. Zaten uzun yıllardır derelerimiz az akmaya başladı. Biz doğamızın bozulmasını istemiyoruz. Yeşil Yol'u istemiyoruz. Torunlarımıza o yaylaların doğal olarak ulaşmasını istiyoruz. Hükümetin bu konuda ihmali var. Kimse bu projede sesini yükseltemiyor. Sesini yükseltenler duyarlı kesim. Hükümet bu işten rant kazanıyor."

YEŞİL YOL'U DURDURACAĞIZ

Jandarmanın müdahalesine maruz kalan kadınlardan Süreyya Yücel ise şu ifadeleri kullandı: "Biz Yeşil Yol'a karşıyız. Öncelikle dağlarımızın, yaylalarımızın atalarımızdan bizlere kalan bir yadigâr olduğunu düşünerek biz de çocuklarımıza devretmek istiyoruz. Tahribatlar sonrası doğa çok uzun yıllarda kendisini yenileyebiliyor. Doğanın bozulması istemiyoruz. Yaylalarımızın ranta kurban gitmesini istemiyoruz, sermayeye peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Yaylalarımızın sadece yöre halkının hizmetine sunulmasını istiyoruz. Yeşil Yol'a karşıyız ve bu projeyi durduracağız."