Yozgat İl Jandarma ve Garnizon Komutanlığı ekipleri, toplum destekli güvenlik hizmetleri modeli kapsamında, Esenli ve Çadırardıç Köyü Ortaöğretim Okulu'nda öğrencilere, uyuşturucu madde ve uyuşturucu maddeden korunma yolları konusunda seminer verdi.

Jandarma personeli tarafından verilen seminerde, öğrencilere uyuşturucu madde bağımlılığı hakkında bilgi verildi. Seminerde, ergenlik döneminde gençler üzerinde arkadaşların daha etkili olduğu, gençlerin bu dönemlerinde aileden uzaklaşabildiği ve arkadaşları ile daha da yakınlaşabildiği belirtildi. Oluşan arkadaş gruplarının, gençlerin davranışlarını şekillendirmede ve sosyal kuralları benimsemede bireyler üzerinde çok etkili olduğu, yanlış arkadaşlıkların gençleri suça sürüklediği ve istenmeyen mağduriyetlerin yaşanmasına sebebiyet verdiği anlatıldı. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmaları, fizik ve ruh üstünlüğüne sahip topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri gereği anlatıldı.

Jandarma ekipleri, madde bağımlılığı ile mücadelede önleme, yakalama ve tedavi olmak üzere üç yönteme başvurulduğunu ifade etti. Madde; sinir sistemini çökerten, sosyal problemlere yol açan, kişiyi kendisine köle eden yapay veya doğal kimyasallar olarak tanımlanırken, madde kullanımı aşamasını, madde bağımlılığı aşamasının takip ettiği ve madde bağımlılığı aşamasının da erken dönem ve geç dönem olarak ayrıldığı ifade edildi.

Madde kullanımı ve bağımlılığının ortaya çıkmasına merak, arkadaş grubuna uyma, farklı gözükmek arzusu, model alma, bir kereden bir şey olmaz düşüncesi, kişisel sorunlardan sıyrılabilineceği yanılgısı gibi nedenlerin yol açtığının belirtildiği seminerde; bağımlılığın, beynin korkunç hasar görmesi başta olmak üzere felç, kanser, kalp krizi gibi birçok sağlık sorunu yanında maddelerden elde edilen paranın terör finansmanında kullanılması, ulusal kaynakların yatırım yerine hastalıkla mücadeleye kaydırılmak zorunda kalınması, suç artışı gibi sosyal sorunları da beraberinde getirdiği vurgulandı.

Jandarma ekipleri, uyuşturucu tacirlerinin kişilere özelikle arkadaşları vasıtasıyla yaklaştığını, 'Bir kez dene', 'Hoşuna gitmezse kullanmazsın' şeklindeki tuzaklarla onları kandırarak iş yaptıklarını ve gençlerin bu tür durumlara karşı kesinlikle dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Yine tacirlerin, son tuzak olarak, kişilerde bağımlılık için onlara ilk birkaç kez bedava madde verdiklerini de söyleyen jandarma ekipleri, öğrencileri bu konuda dikkatli olmaya davet etti. Jandarma personeli, özellikle uyuşturucu kullanan her 10 çocuk ve gençten 9'u düşük ve orta gelirli ailelerden geldiğine dikkat çekiyor. Dikkat çeken bir başka konu da bu gençlerin çoğunluğunu parçalanmış aileden değil ailesiyle birlikte yaşayanlar oluşturuyor. En kötüsü her iki çocuktan biri, uyuşuturucuya arkadaşı yüzünden başlıyor ve çoğunlukla da tedaviyi reddediyor.

Tedavi için kişinin kendisinin istekli olmasının ve kendisini hazır hissetmesinin çok önemli olduğuna işaret eden jandarma; önleyici tedbirler konusunda kötü arkadaş grubuna katılmamak, madde kullanma kültürünün filizlendiği yerlerden uzak durmak, tanınmayan kişilerin ikramlarını kabul etmemek gibi konulara dikkat etmenin son derece hayati olduğunu ifade etti. Seminer sonunda jandarma ekipleri, öğrencilerden gelen soruları cevapladı.