Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya seyrinin 125.yıl dönümü faaliyetleri kapsamında İstanbul’da düzenlenen sempozyuma katılan Japon Prof. Dr. Toru Horikawa, Ertuğrul Fıkrateyni’nin iki ülke arasındaki dostluğun göstergesi olduğunu söyledi.

Deniz Müzesi’nde düzenlen ‘Ertuğrul’un İzinde Deniz Kuvvetleri ve Diplomasi Sempozyumu’na; Türk ve Japon uzmanlar katıldı. Sempozyumun son günkü oturumunda İstanbul Boğaz Komutanı Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu da hazır bulundu. Sempozyumda, ‘Ertuğrul’dan Kurtulan Gazilerin Öz Anlatımları’, ‘Dersaadet’te iki Japon Kruvazörü’, ‘Abdulhamit Döneminde Sadrazam Mithat Paşa ve Orta Doğu’, ‘Mondros Mütarekesi’nin Türk Donanması ve Denizcilik Faaliyetleri ile ilgili Maddelerinin Tatbiki’, ‘Dünya Sistemi Teorisi Açısından Abdulhamit Dönemi Donanma Anlayışı ve Ertuğrul’ gibi temalarda sunumlar yapıldı.

Sempozyuma katılan Japon Prof. Dr. Toru Horikawa, Ertuğrul Fırkateyni’nin iki ülke arasında tarihe dayana dostluk ve işbirliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Horikawa, “Ertuğrul Fırkateyni kazası, iki ülke halkları arasındaki iyi münasebetlerin ve dostluğunun ifadesiydi.” dedi.

Oturumların sonunda katılımcılara gün anısına teşekkür belgesi ile gemi maketinin yer aldığı tablo akdim edildi.

Sempozyuma katılan Japon Prof. Dr. Toru Horikawa, Ertuğrul Fırkateyni’nin iki ülke arasında tarihe dayana dostluk ve işbirliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Horikawa, “, Ertuğrul Fırkateyni kazası, iki ülke halkları arasındaki iyi münasebetlerin ve dostluğunun ifadesiydi.” dedi.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’

Ertuğrul Fırkateyni, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ve 19 Ekim 1863 Pazartesi günü padişah huzurunda denize indirildi. II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii 'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. İlk arızasını Süveyş Kanalı’nda yaptı ve Güzergâhı boyunca çeşitli limanlara uğrayarak seyahat etti. Kafile, uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılandı. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı'na vardı.
İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.

Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Daha sonra yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.