Japonya’nın ünlü yemek yazarı Kenci Tado, dünya üzerinde 55 bin kadar Japon restoranı bulunduğunu ancak bunların işletmecisi ve çalışanlarının yüzde 90’ının yabancılar olduğunu söyledi.
Türkiye ile Japonya’nın Mutfak Kültürü ve Gıda Sanayii Etkileşim Forumu, Ankara’daki Türk-Japon Vakfı’nda gerçekleştirildi.
Foruma Japonların ünlü yiyeceği ‘Suşi yapım şovu’ damga vurdu. Japon mutfağının usta şeflerinden Kensaku Yoşida katılımcılara somon ve orkinos balıklarından el çabukluğu ile her birini 3 saniyede yaptığı Suşileri ikram etti.
Etkinliğin açılışında konuşan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Türkiye’deki Japon restoranlarının azlığından yakınarak, özellikle Ankara ve İstanbul’daki Japon lokantalarının sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söyledi. Yokoi, iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesinde yemek kültürlerindeki etkileşimin payına dikkat çekti.

DÜNYADA 55 BİN JAPON RESTORANI VAR

Ardından söz alan ünlü yemek yazarı Kenci Tado, son yıllardan Japon yemeklerinin dünya üzerinden yaygınlaştığına işaret ederek burada Suşi’nin popülerliğin etkisine işaret etti.
Tado, dünya üzerinde 55 bin kadar Japon restoranı bulunduğuna dikkat çekerek, ancak bunları işleten ve çalışanlarının yüzde 90’ının yabancılardan oluştuğu bilgisini paylaştı.
Japon yemeklerinde lezzetin yanı sıra tazelik, sağlıklı olması ve güzel görünümün ön planda bulunduğunu söyleyen Tado, amaçlarının Japon yemek kültürünün tüm dünyaya daha fazla yayılmasını sağlamak olduğunu anlattı.

GERÇEK SUŞİ 200 YIL ÖNCE YAPILDI

Japonya’nın en iyi Suşi ustalarının başında gelen Kensaku Yoşida da katılımcılara Şusi tarihi hakkında bilgi verdi. Ünlü yiyeceğin milattan sonra 400 yıllarda ortaya çıktığına işaret eden Kensaku Yoşida, ancak çiğ balığın sirkeli pirinç üzerine konularak hazırlanan ‘sıktırılmış’ Suşi’nin ilk kez 200 yıl kadar önce Yohey Hanaya isimli usta tarafından yapıldığına işaret etti.
Suşi’nin çok çeşitleri bulunduğunu belirten ünlü usta, balığın dışında bu yiyeceğin içerisindeki malzemelerden Vasabi, Zencefil, Soya Sosu’nun iştah açıcı ve sağlık özelliklerini anlattı.
Ayrıca yeşil çay, bambu yaprağının da Şusi’nin lizzetine lezzet kattığını dile getirdi.

Ünlü usta Kensaku Yoşida sunumunun ardından katılımcılara el çabukluğu ile 3 saniyede yaptığı Suşi’lerden ikram etti.
Programda geleneksel Soya Sosu yapımı ve Japon eriğinden (Ume) elde edilen ürünler hakkında da bilgiler verildi.