Mardin’e bağlı Ovaköy Mahallesinde 5.5 milyon liraya kurulan seranın elektriği 'kaçak elektrik kullandığı şüphesi'yle TEDAŞ tarafından kesilince üç milyon liralık ürün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Mardin’in Ovaköy Mahallesinde dağlık alanda 25 bin metrekare alan üzerinde kurulan, 36 dolayında işçinin çalıştırıldığı seranın kaçak elektrik kullanıldığı gerekçesi ile önce 64 bin liralık ceza verildi, ardından da elektriği kesildi. Serayı zor şartlar altında kurduğunu belirten Eşref Çokan, kaçak elektrik kullanmadığını, TEDAŞ’ın keyfi uygulamalarla çiftçiyi, üreticiyi cezalandırdığını iddia etti. Dağlık, verimsiz alanda uzun uğraşı ve emekler sonunda 2 yıl önce 5.5 milyon TL harcama yaparak bu serayı kurduklarını ifade eden Eşref Çokan, 25 bin metrekare alanda kurulan serada 36 bayana iş imkanı sağladıklarını kaydetti.

'ELEKTRİK KESİNTİLERİ NEDENİYLE SESİMİZİ MEDYADA DUYURDUĞUMUZ İÇİN TEDAŞ CEZA OLARAK BU PARAYI BİZE KESTİ'

TEDAŞ’ın hayali ve şüphe ceza varsayımları ile çiftçi ve üreticileri önce yüksek hayali cezalar keserek ardından elektriklerini kestiğini ileri süren sera sahibi Eşref Çokan, şöyle konuştu: "TEDAŞ kaçak elektrik şüphesiyle ceza kesti. Ne haberimiz oldu ne de kimseye bildirdiler. Biz kesinlikle kaçak elektrik kullanmadık. Normal olarak ayda bize gelen faturalar bin 500 ile 2 bin TL arasındaydı. Faturalarımızı da zamanında ödüyorduk. Bize 57 bin TL kaçak elektrik kullanıyoruz şüphesi ile cezası kesildi. Kaçak elektrik şüphesi nasıl oluyor anlamış değilim. Faizi ile birlikte 64 bin TLyi buldu. Biz bu insanları bile görmedik. Geçtiğimiz günlerde elektrik kesintileri nedeniyle sesimizi medyada duyurduğumuz için TEDAŞ ceza olarak bu parayı bize kesti."

'BÖYLE DEVAM EDERSE SERANIN KAPISINI KİLİT VURACAĞIZ'

Serayı kar etmek amacıyla kurduklarını hatırlatan Eşref Çokan, böyle projelerin bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi üstleneceğini, köstek olunursa bölge ekonomisine ve halkına zarar verileceğini söyledi. Çokan, sözlerine şöyle devam etti: "Devlet bize kar amaçlı bu projeyi tanıttı. Biz de kar amaçlı bu işe girdik. Yaklaşık 25 bin metrekare alan üzerinde 5.5 milyon TL’ye bu serayı kurduk. 36 kişiye çalışma imkanı sağlandı. Böyle devam ederse bu yıl seranın kapısına kilit vuracağız. Kapatıp burayı terk edeceğiz. Elektrik kesintileri yüzünden bölgede artık kimse yatırım yapmayacak duruma geldi. Seranın sayacını direğin üst tepesine yerleştirdiler. Uzaktan kumanda ile okunuyor. Biz sayacımızı, kaç kilovat kullandığımız göremiyoruz, bilemiyoruz. Böyle bir sayaçtan nasıl kaçak elektrik kullanabiliriz onu da anlamış değilim. Şu anda TEDAŞ’ı mahkemeye verdim. Bütün hukuki yollara başvuracağım."

'SERADA ÜÇ MİLYON LİRALIK ÜRÜN KURUYACAK'

Son derece modern bir sera kurduklarını belirten Eşref Çokan, birkaç gün daha elektrikler verilmez ise seradaki ürünün kuruyacağını, bunun sorumluluğunun ise TEDAŞ’a ait olduğunu söyledi. Çokan, "3 gündür elektriğimizi kesitiler, seradaki domateslerin bir kısmı kurudu. Şimdiye kadar 30 ton domatesi çöpe attım. Zararım şu ana kadar 3 miyon TL’yi geçti. Ne yapacağımı şaşırdım. Elektriği kestikleri için domates fidanlarımız kurudu. Devlet size destek veriyoruz diyor, TEDAŞ elektriği kesiyor. Bu nasıl destek? Bu bir zulümdür. Bunu Başbakan ve Cumhurbaşkanın duymasını istiyorum. Görüyorsunuz bütün fideler kurumuş durumdadır. Üç günde 30 ton domates çöpe attık. Elimizden bir şey gelmiyor, çaresizce fidelerin kurumasını izliyoruz." diye konuştu.

'İL YÖNETİCİLERİNDEN DESTEK BEKLİYORUM'

Kurdukları seranın bölgede örnek teşkil ettiğini ifade eden Eşref Çokan, Valilik, Kaymakamlık ve Tarım İl Müdürlüğünden bu konuda destek istediklerini söyledi. Çokan, "36 kadın çalıştırıyorum. Dağlık verimsiz bir araziyi tarıma kazandırdım ve canımızı, emeğimizi ortaya koyduk. TEDAŞ bir çırpıda 'kaçak elektrik kullandığınızdan şüphem var' deyip 57 bin lira ceza kesiyor. O yetmiyor 'cezayı ödemediniz elektriğiniz kesiyorum' diyor. Böyle zulümce bir uygulama nasıl olabilir. Bu konuda İl Valisinden, İlçe Kaymakamından, Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden destek bekliyorum." şeklinde sözlerini tamamladı.