Suriye’de yaşanan iş savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerden bazıları yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek istiyor. İzmir’in Basmane semtinde, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isteyenler için merdiven altında imal edilen kalitesiz can yelekleri 20-30 liraya satılıyor. Standart bir can yeleğinin fiyatı ise 75 lira. Kalitesiz can yeleklerini alarak Ege Denizi’ne açılan kaçak göçmenleri, çoğu kez Avrupa umudu yerine ölüm karşılıyor.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler İzmir’de ilk olarak Basmane semtindeki otellere yerleşiyor. Diğer ülkelerden gelen kaçak göçmenlerle yaşayan Suriyeliler, Yunan adalarına yasa dışı yollardan geçiş yapmak için burada hazırlanıyor. Basmane’deki hazırlıklar merdiven altında imal edilen ve hiçbir koruyucu özelliği bulunmayan can yeleklerinin satın alınmasıyla başlıyor. Kaçak göçmenler, ellerinde görünmemesi için bu yelekleri siyah poşetlerle taşıyor.

“KALİTESİZ CAN YELEĞİ ÖLÜMLERİN EN BÜYÜK NEDENİ”

Kemeraltı Çarşısı’nda Avrupa standartlarında can yeleği satışı yapan esnaflar, can yeleği konusunda uyarılarda bulundu. Merdiven altında üretilip kaçak göçmenlere 20-30 liraya satılan bu yeleklerin hiçbirinin can kurtarmak bir yana, can kaybına dahi yol açtığını aktaran konunun uzmanı esnaflar, şunları söyledi; “Merdiven altı can yeleği diye satılan bu ürünler can kaybına yol açar. Standartlara uygun can yelekleri modeline ve kaldırma kuvvetine göre değişir. Standartlara uygun bir can yeleği, insanlar suda baygın bile olsalar 12 saat boyunca su yutturmadan tutar. Standart can yeleklerinin yaka etiketleri olur ve bu etiketlerde bedeni, kaç newton olduğu, hangi sularda kullanılıp kullanılamayacağı 4 farklı dilde yazılıdır. Standart dışı olarak merdiven altında üretilen can yeleklerinin, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutması çok zor." dedi.