İzmir'de Türk Büro Sen üyeleri, Hakkari Çukurca Üzümlü Gümrük Kapısı’ndaki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanlarının kaçırılmasını protesto etti. Türk Büro Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Nebi Yay, “Gümrük Bakanlığı ve hükümet yetkilileri, kaçırılan memurlara duyarsız kaldılar.” dedi.

PKK'lı teröristler tarafından kaçırılan gümrük memurları için biraraya gelen Türk Büro Sen üyeleri, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. Burada bir açıklama yapan Şube Başkanı Yay, “10 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari Çukurca Üzümlü Gümrük Kapısı’ndaki görevleri başına giden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanı 10 memurun, terör örgütü tarafından kaçırılmasının üzerinden 15 gün geçmesine rağmen akıbetleriyle alakalı halen bir bilgi yoktur. Sendikamız, konuyla ilgili olarak 11 Ağustos 2015 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin ile, 12 Ağustos 2015 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Gönültaş ile görüşmüş, kaçırılan gümrük çalışanları ile ilgili bilgi istemişti. Bakanlık bürokratları ise sadece durumlarının iyi olduğu bilgisini aktarmıştı.” dedi. Gümrük Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin, kaçırılan memurlara duyarsız kaldığını iddia eden Yay, terör örgütünün gümrük çalışanlarını tehdit ettiğini bakanlığa daha önce ilettiklerini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve hükümeti, devlet memurlarının can güvenliklerini sağlamaya davet eden Yay, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “21.08.2015 tarihinde ise Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki 11 gümrük çalışanının kaybolduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce yapılan açıklamada gümrük memurlarının PKK tarafından kaçırıldığı kamuoyuna duyurulmuştur. Kaçırılan memurlardan bir bayan ve bir şoförün serbest bırakılmıştır, dokuz memurdan ise halen bir haber alınamamaktadır. Sendikamız, bakanlık bürokratlarıyla yaptığı görüşmelerde gümrük kapılarında çalışan memurların, terör örgütünün siyasi uzantısı olan HDP yetkililerince tehdit edildiğini, 'Bundan sonra biz ne dersek onu yapacaksınız. Can güvenliğiniz bizim elimizde.' dediklerini iletmemize ve Van ile Saray ilçesi Kapıköy Gümrük Müdürlüğü arasındaki 95 kilometrelik yolu gümrük çalışanlarının her gün gidip geldiğini ve can güvenlikleri için tedbir alınmasını istediğimizi belirtmemize rağmen bakanlık, taleplerimizi kulakardı etmiş ve bu vahim olay yaşanmıştır.”

'GÜMRÜK KAPILARINDA DERHAL ÖNLEM ALINMALI'

Uyarılara rağmen gümrük kapılarında gerekli tedbirlerin alınmadığını savunan Yay, “Bakanlığın ve hükümetin sorumsuzluğu sonucunda toplam 20 devlet memurumuz, PKK terör örgütünün eline düşmüş ve insaflarına terkedilmiştir. Türk Büro-Sen olarak endişemiz, Habur Gümrük Kapısı başta olmak üzere Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı, Hakkari Esendere Sınır Kapısı ve Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı gibi diğer kritik sınır kapılarımızda terör saldırılarının artarak devam edeceği yönündedir. Gümrük kapılarında can kayıplarının yaşanmaması için hükümet derhal önlem almalı, personelin kapılara gidiş gelişleri esnasında can güvenlikleri sağlanmalıdır.” diye konuştu.