Ankara’nın en önemli doğal yaşam alanlarından biri olarak kabul edilen Zir Vadisi’nde arkeolojik sit alanında bulunan Ermeni mezarlığının defineciler tarafından adeta yağmalandığı ortaya çıktı. İş makinelerinin çekinmeden girebildiği, definecilerin dört bir yanını adeta köstebek yuvasına çevirdiği mezarlıkta insan kemikleri de gelişigüzel etrafa saçılmış durumda. Mezarlıkta yakın dönem hariç Bizans, Roman dönemlerine ait mezar taşlarının da bulunduğu belirtildi.

Sincan Yenikent'e bağlı Zir Vadisi’nde bir zamanlar Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı ve İstanoz olarak adlandırılan bölgede bir de mezarlık bulunuyor. Tarihi sit alanı olan bölgede son dönemde yapılan tahribatlar fotoğraflara yansıdı. Serbest fotoğrafçı Mehmet Özer’in 5 Nisan günü çektiği fotoğraflarda Ermeni mezarlığındaki mezarların tahrip edildiği, iş makinelerinin serbestçe mezarlığa girdiği, kazı yapılan mezarların açık bırakıldığı ve insan kemiklerinin de ortalığa saçıldığı görülüyor. Bazı vatandaşların piknik yapmak için mezarlığa girdiği görülüyor. Mezar taşlarının da kırıldığı gözleniyor.

KEMİKLER ETRAFA SAÇILDI, İNSANLAR PİKNİK YAPIYOR

Zir Vadisi’nde Ermenilerden kalan tek mezarlık olan İstanoz mezarlığının çevresi birkaç yıl önce demir telle çevrilmişti. Ancak tellerin kesildiği, mezarlığın korunmadığı ortaya çıktı. Mezarlığın bir bölümü de çevrede bulunan yerleşimcilerin bağevine eklenmiş durumda. İnsan kemiklerinin etrafa saçıldığı alanda hafta sonu bazı ailelerin de piknik yaptığı öğrenildi. Mezarlıkta Bizans, Roman, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mezarların bulunduğu, arkeoloji mirası kapsamında pek çok eserin bulunduğu öğrenildi.

Sincan Belediyesi’nin 2006 yılında bazı mezar taşlarını toplayarak belediye bahçesinde kurduğu ‘açık hava müzesi’nden de eser kalmadı. 2003 yılında Kültür Bakanlığı ve Anadolu Medeniyetler Müzesi işbirliği ile birlikte yapılan çalışmalarla, ilçede ve köylerde bulunan tarihi eserler toplanarak belediye bahçesinde açık hava müzesi oluşturuldu. Toplanan eserler arasında Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler bulunuyordu. Eserlerin nereye götürüldüğü, Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne verilip verilmediği ise bilinmiyor.

MİMARLAR: KÜLTÜR BAKANLIĞI TARİH MİRASI KORUMALI

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İstanoz’daki mezarlığa sahip çıkmaya çağırdı. "Tarihi miras korunmuyor, göz göre göre talan ediliyor." diyen Candan, sit alanı olan bölgenin korunması gerektiğini vurguladı.