Kadıköy'de 'Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu' kadına yönelik şiddeti protesto etti. Eyleme kalabalık bir kadın grubu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve bazı basın dernekleri temsilcileri katıldı.

Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan kadınlar, ellerinde döviz ve önlerinde taşıdıkları pankartla iskeleye kadar yürüdü. Grup yürüyüş sırasında aralıklarla ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Erkek vuruyor devlet uyuyor’ şeklinde sloganlar attı.

Grup adına eylem sonunda basın açıklaması yapıldı. Açıklamada 2015’in ilk altı ayında erkeler tarafından öldürülen kadınlardan 141’nin medyaya yansıdığı dile getirildi.

Açıklamanın devamında “Her gün öldürülen tacize, tecavüze maruz kalan kadınların haberlerini alıyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde bir genç kadın kaçırıldı, bir kadın tecavüz edilerek öldürüldü, bir kadın boşanmak istediği için dövülerek hastanelik edildi. Erkeler kadınları öldürmeye devlet ve yargı erkekleri korumaya devam ediyor. Biliyoruz ki kadınlar bir günde öldürülmüyor. Kadın cinayetleri öyle erkeklerin bir anlık cinnetiyle yaşanmıyor. Kadınların başına gelenler hepsi ‘geliyorum’ dedi. ‘ ifadelerine yer verildi.

Eyleme katılan kadınlardan Funda Baran son dönemde özellikle kadın ve çocuklara yönelik şiddete dikkat çekti. Baran, “Kadın şiddetini toplumsal şiddetten çok fazla ayırmıyorum. Şu ortam da kadına ve çocuklara yönelik şiddet çok fazla. Bunun için acil önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Son on yılda kadın şiddetinde ciddi arttış olduğunu dile getiren Deniz Özlem de, “Her gün en az 3-4 kadın arkadaşımız erkeler tarafından katlediliyor. Cinsiyetçi söylemler ne kadar artarsa bunun yansıması sokakta kadına şiddet olarak oluyor. O yüzden bun tepkiliyiz. Elimizden geldiğimce sokaklarda şiddete ve bu ayrımcı söylemlere karşı sokaklarda olacağız.” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.