Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Nevin Canbaz'a kimliği belirsiz kişi ya da kişiler önce içerisinde iki kurşun ve 'biri sana biri kızına' yazılı zarf gönderdi, arkasından evini kurşunladı. Kadın avukata yönelik saldırı Bursa Adliyesi önünde avukatlar tarafından protesto edildi. Saldırının, Canbaz'ın mağdurenin avukatlığını yaptığı ve bir avukatın da sanık olarak ismi geçen davadan çekilmesi amacıyla yapıldığı iddia edildi.

Bursa Adliyesi önünde onlarca avukatın katıldığı protesto eyleminde konuşan Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, "Sorun; sadece bir avukatın savunma hakkına yönelik yapılan saldırı değil, ülkemizde yıllardır oluşan şiddete dayalı şiddetten umar bekleyen zihniyetlere karşı bir araya geliş talebidir. Saldırıyı kim yapmış olursa olsun, tetikçileri azmettiricileri kimler olursa olsun o şüphelilerin yargı önüne çıkması ve hak ettikleri cezayı almaları konusunda sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Şiddetin varabileceği bizim açımızdan hiçbir yer yoktur, sonuna kadar savunma mesleğinin bedeli ne olursa olsun gereklerini yapmayı sürdüreceğiz. Yapanlar veya bu tür eylemlerden umar içinde olanlar kesinlikle sonuç alamazlar. Açık ve net tavırla saldırıların karşısında olacağımızı duyuruyorum." dedi.

SALDIRI MÜCADELEMDEN DÖNDÜRMEYECEK

Yaşadıklarını gazetecilerle paylaşan Avukat Nevin Canbaz ise, saldırıların adaletin tecelli etmesi noktasındaki mücadelesinden geri adım attırmayacağını söyledi. Avukat Nevin Canbaz, şunları kaydetti: "Olay, ben yokken meydana geldi. Önce zarf içerisinde tehdit içerisinde içinde iki mermi bulunan zarfla, ‘Bu senin ve kız için’ diye tehditle başladı. Ertesi günde evimin bulunduğu daire ve üst katını taradılar. İki dairede de kimsenin olmaması tesellimiz. Adalet için bu görevi yapıyoruz. Önceliğimiz adaletin tecellisini sağlamak, Bu yoldan dönmemiz söz konusu değil. Eylem hiçbir şekilde bizim adaletin tecellisi için verdiğimiz mücadeleden döndürmez. Bugüne kadar mesleğimi bu temel üzerine kurdum. Yapan ve yaptıranların bundan bir fayda elde etmeyeceklerini görmeleri gerekir. Hepimiz avukat olarak görevlerini yerine getirirken adaletin tecellisi için çalışıyoruz, asla bu yoldan dönmeyeceğiz. Üzgünüm tabi ki; böyle bir yaşamak. Hem savunmaya hem bana karşı yapılan bir saldırı, keşke olmasaydı; ama bu eylem hiçbir davamdan çekilmeme neden olmayacak, mücadeleden geri adım atmayacağım. İnşallah daha fazla bir şey yaşanmadan herkes kendi durumunu ölçer tartar, savunmaya yönelik bu tür eylemlerden vazgeçerler. Dairem ve üst kata 4 kurşun isabet aldı."

KORUMA İSTEDİM, MAĞDURE VE AİLESİ DE TEHDİT ALIYOR

Olayın failleriyle ilgili bildiklerini emniyet birimlerine anlattığını belirten Avukat Canbaz, "Failler birkaç isim verdik, yargı süreci başlamış oldu. Tahkikat sürecek sonuna kadar görevimizi yerine getireceğiz." dedi. Bir gazeteci, "Bir avukatın da sanık olarak yargılandığı cinsel istismar davasından çekilmeniz istenmişti, saldırı da bunun için mi yapıldı?" şeklindeki soruyu cevaplandıran Avukat Canbaz, "Ondan şüpheleniyoruz, failleri bildirdik. Muhtemelen o dava üzerinde duruyoruz, kamera görüntülerine polis el koydu. Faillerin gerekli cezaları almasını bekliyoruz. Saldırılar sonrasında koruma istedim, gereken yapılacak. Mağdure de can güvenliği tehlikesi altında, ailesine de tehdit var, babası da bir gün önce kaçırılıp darp edilmişti. Arkasından kurşun bırakma ve son olarak kurşunlama eylemi gerçekleşti. Yargı süreci son çırpınışları olarak değerlendiriyoruz. Adalet yerini bulacaktır. Failin avukat olup olmadığı konusunun cevabını yargı belirleyecek, olabilecek isimleri verdik, tahkikat sürüyor, failler bulunduktan sonra da kamuoyu ile paylaşılır., duruşma karar aşamasında." diye konuştu.

Milletvekili seçilen bazı avukatlarla Cumhuriyet savcılarının da destek verdiği protesto eyleminde avukatlar hep bir ağızdan, "Avukata ve savunmaya uzanan eller kırılsın" şeklinde slogan attı.

Bu arada Nevin Canbaz'ın bir avukatın sanık olarak yargılandığı davada mağdure bayanın avukatlığını yaptığı, saldırıların da davadan çekilmesi amacıyla düzenlendiği ileri sürüldü.