Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Günay Kaplan, Türkiye'ye de kadına şiddetin, resmi rakamlara göre 7 yılda yüzde bin 400 artış gösterdiğini söyledi.

Kaplan, meslektaşlarıyla birlikte Gaziantep Barosu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamasında kadına yönelik şiddet unsurlarına dikkat çeken Kaplan, “Son günlerde giderek artarak, kadının, eşi, eski eşi veya sevgilisi tarafından şiddet gördüğünü, öldürüldüğü, cinayete kurban gitttiği ve şiddet olaylarına maruz kaldığı görülüyor. Kadına yönelik şiddet halen en utanç verici insan hakları ihlallerindendir. Resmi rakamlara göre 7 yılda yüzde bin 400 artış göstermiştir. Ülkemizde kadınlar, yaşamın her alanında şiddete maruz kalmakta. Ama kadınlar en çok eşleri ya da sevgilileri tarafından şiddete maruz bırakılıyor.” dedi.

Hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranının Türkiye genelinde yüzde 39 olduğunu kaydeden Kaplan, “Boşanmış ve ayrılmış kadınların yüzde 78'i fiziksel şiddete maruz kalmakta. Eğitim düzeyi arttıkça fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranı azalmakta. Okuma yazma bilmeyen kadınlar arasında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43 iken, yüksek öğrenim görmüş kadınlar arasında bu oran yüzde 12'dir.” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddet davalarında haksız tahrik indirimi uygulamasının büyük bir sorun olduğuna işaret eden Kaplan, “Halen mevcut yasalara göre yargı organlarınca, cinsel tacize uğrayan çocuk ve kadınların ruh sağlığının bozulup bozulmadığını değerlendirmeleri istenmektedir. Şiddete uğramak, kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklemekte.” şeklinde konuştu.