Bursa’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir araya gelen bisiklet dernekleri, kadına şiddete hayır demek amacıyla çoğunluğu kadın 200’ü aşkın bisikletliyle 10 kilometre boyunca pedal çevirdi. Kadınlar adına açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Bisiklet Topluluğu Başkanı Elif Sayan, "Bugün Bursa’daki bisikletçiler olarak çevirdiğimiz her pedalı, başta tecavüz ve şiddet mağduru kadınlarımıza olmak üzere dünyadaki tüm kadınlara armağan ediyoruz." dedi.

Sabah saatlerinde Nilüfer ilçesi İhsaniye Mahallesi’nde bir araya gelen bisikletliler, bisikletli polisler eşliğinde harekete geçti. Acemler’den Stadyum Kavşağı ve Altıparmak Caddesi’ni pedal çevirerek geçen bisikletliler, yaklaşık 10 kilometrelik yolun ardından Atatürk anıtı önünde toplandı. Etkinlik hakkında bilgi veren Dr. Ersin Annak, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle tüm bisiklet gruplarıyla birlikte etkinlik düzenledik. Son zamanlarda artan kadına şiddet olaylarına karşı sesimizi biraz daha fazla duyurmak için ve kadınların her alanda ne kadar güçlü olduğunu göstermek için bisikletli kadınlar ve kadınlara destek olan erkeklerle buradayız.” diye konuştu. Psikolog Sümeyye Altan da toplumda kadın ve erkek eşitliğini savunmak için pedal çevirdiklerini söyledi.

Katılımcı bir bisikletli kadın ise "Güç birçok canlıda da var. Kontrolsüz güç, güç değildir diyoruz. Bugün de buradayız. Şiddete dur demek istiyoruz. Eğitime dikkat çekiyoruz.” dedi. Bisikletli grubun en küçük üyesi Ceyda Özkan de “Çok eğlenceli bir etkinlik." dedi.

"DÜNYADAKİ TÜM KADINLAR İÇİN PEDAL ÇEVİRDİK"

Uludağ Üniversitesi Bisiklet Topluluğu Başkanı Elif Sayan ise şunları kaydetti: "Tüm bisikletçiler olarak kadına şiddete hayır demek için toplandık ve pedallarımız dünyadaki tüm kadınlar için döndü. Kadın olmaktan başka hiçbir suçu olmayan şiddet mağduru kadınların baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günüdür 8 Mart. İşte bu yüzden bugün, dünyanın her yerinden kadınlar eşitlik, adalet, özgürlük ve dayanışma için seslerini ve isyanlarını birleştiriyorlar. Dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Türkiye'de 4 saatte bir kadın tacize uğramaktadır. 2014 yılında 575 kadın erkek şiddetine maruz kaldı. 282 kadın hem taciz hem de tecavüze uğradı. 257 kadın ise erkek şiddetiyle öldürüldü. 2015 yılının ilk 65 gününde ise yüreğimizi yakan, hunharca katledilen Özgecan Aslan ile birlikte toplam 55 kadın öldürüldü. 8 Mart'ı coşkuyla kutlamamız gerekirken ne yazık ki bugün sadece hüzün konuşuyoruz. Kadınların şiddet, cinsel taciz ve cinsel sömürünün hedefi olmaktan kurtarılması gerekmektedir. Bugün Bursa’daki bisikletçiler olarak çevirdiğimiz her pedalı başta tecavüz ve şiddet mağduru kadınlarımıza olmak üzere dünyadaki tüm kadınlara armağan ediyoruz."