8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplanan kadınlar, Kadıköy’de şiddet ve cinayetleri protesto ederek eylem yaptı. 'Katillerin peşinde, kadınalar direnişte' dövizleri taşıyan grup, sloganlar atarak yürüdü.

Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle kadına uygulanan şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etmek için Kadıköy Meydanı'na yürüdü. Eylem süresince polis çevrede güvenlik önlemleri aldı. Gösteriye, Demokratik Kadın Hareketi, Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadın Dayanışması, Üniversiteli Kadın Kolektifi'ninde de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Katılımcılar meydanda kurulan platform etrafında toplandı. Ellerinde ‘Erkek-devlet şiddetine karşı dayanışmamız ve isyanımız büyüyor’, 'şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlere karşı emekçi kadınlar en öne’, pankart ve dövizler kaşıyan kadınlar ‘dünya yerinden oynar‘, ‘inadına isyan inadına özgürlük' sloganlarını attı. Protestoya destek verenler eylem süresince halay çekerek şarkılar söyledi. Protesto süresince Öcalan posterleri ve PKK bayraklar taşınması dikkat çekti. Eyleme destek için katılan HDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Pervin Buldan kalabalığa hitap etti. Kadınların barışın en önemli unsuru olduğunu belirten Buldan, "Kadınları katlederek bu ülkede eşitliği sağlayamazsınız. Kadınları yok sayarak, kadınları inkar ederek ve kadınlara şiddet uygulayarak bu ülkeye özgürlük getiremezsiniz. Eğer bu ülkeye eşitliği, özgürlüğü, barışı getirmeyi istiyorsanız kadınları esas almalısınız. Bunun için yasaları değiştirmelisiniz." dedi. ,

Anayasa'da ve yasalarda kadına yönelik her türlü ayrımcılığa karşı düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren Buldan şöyle devam etti: "Nerede olursak olalım, Kürt olalım, Türk olalım, Arap olalım, Laz olalım, Çerkez olalım ama birlikte olalım. Birlikte yürüyelim, el ele verelim. Biz Özgecan'a rağmen Leyla, Fidan ve Sakineye rağmen alanlara çıktık. Alanlara çıktık isyan ettik, öfkemizi ortaya koyduk ama ağlamadık. Bundan sonra dünyanın neresinde olursa olsun tek bir kadına dokunulduğunda biz orada olacağız. Biz kadınlar bugünden itibaren 7 Haziran tarihine kadar ev ev dolaşmaya, mahalle mahalle dolaşmaya varız diyoruz. 7 Haziran tarihine kadar da çalışmalarınızı sürdürüp sandıkta oylarımıza sahip çıkıp parlamentoya güçlü bir şekilde gireceğiz değerli kadınlar."

Grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada 12 yıllık AKP iktidarının kadına yönelik politikaları şiddetle eleştirilerek, "Düzenlenen yasaları, imzalanan uluslararası sözleşmeleri bir reklam aracı olarak kullanırken günde en az 3 kadının katledildiği Türkiye'de kendi iktidarı döneminde erkek şiddetinin ne boyutlara vardığını inkar etmekten vazgeçmiyor. AKP'nin kadınları eve, hapsetmek amacıyla düzenlediği 'aile paketi' kadınlara esnek çalışmayı dayatıyor. Kadınları ucuz işgücü olarak gören kapitalist sistemde zaten sömürülen emeğimiz, kiralık işçi bürolarıyla daha güvensiz, daha ucuz ve daha değersiz hale getirilmeye çalışıyor. Biz toplumu dönüştürmek, hayatlarımızı özgürleştirmek için mücadelemize yılmadan devam edeceğiz. Kadın düşmanı politikalara rağmen her yerde olmaya, kadınların sesini duyurmaya devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.