Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Hülya Güven ile Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz’in davetlisi olarak geldikleri Adana’da konferans verdi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 14 Mart Tıp Bayramı kutlama etkinliklerini birleştirme kararı alarak, etkinlikleri 6-20 Mart tarihleri arasına yaydı. Kutlama etkinlikleri kapsamında bir de 'Toplumsal Travma' konulu konferans düzenlendi.
ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Koç, akademisyen ve öğrencilerin katıldığı konferansta ilk olarak söz alan Dernek Başkanı Canan Güllü sözlerine son günlerin en popüler söylemlerinden olan "Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz, bir kadını eğitirseniz bir kuşağı eğitirsiniz." cümlesiyle başladı.

1,5 AYDA 29 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Özgecan Aslan’ın canice öldürülmesinin kadın cinayetlerini tekrar gündeme getirdiğini belirten Güllü, son 1,5 ayda 29 kadının daha hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, "Özgecan cinayetinden sonra toplum olarak bir şeylerin değişeceğini düşünmüştük ama olmadı. Bu cinayetten sonra 29 kadın daha erkek terörüne kurban edildi." dedi. Dernek olarak kadın cinayetleriyle ilgili yaptıkları araştırmada sonuçlarından da çarpıcı örnekler veren Canan Güllü, cinayetlerin yüzde 70'inin bıçakla işlendiğinin tespit edildiğini dile getirdi. Suç aletiyle mağdurların da ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirten Güllü, yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven de Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesinden söz ederek başladı konuşmasına. Güven, 8 Mart’ın kutlanmasındaki amacın kadınların daha iyi bir hayat yaşamalarını ve kadın ayrımcılığına son verilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Güven, son yıllarda kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çekti. Güven, bu cinayetleri işleyenlere en ağır ceza verilmesi gerektiğini söyleyerek, yetkililerin de bununla ilgili gerekli adımları atmasını istedi.

Toplumsal Travma adlı konferans soruların yanıtlanmasıyla sona ererken, ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz tarafından etkinliklere katılan konuklara teşekkür belgesi takdim edildi. Katılımcılar daha sonra fuayede açılan ve kadına yönelik şiddetin gerçek yüzünü anlatan resimlerden oluşan sergiyi gezdi.