Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği Başkanı Ülkü Tolunay, kadınların haklarını bilmediğini, bilse de korkup kullanmadığını söyledi.

Adana’daki kadın avukatlar, kadın haklarının savunulması, bu hakların korunması amacıyla güçlerini birleştirdi. Kadının hakları konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması yönünde çalışma yapan kadın avukatlar, ‘Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği’ni kurdu. Derneğin kurucuları ise avukatlar Ülkü Tolunay, Ümit Büyükdağ Özdemir, Kezbannur Aksu, Kübra Özbiçer Büyükikiz, Büşra Özbiçer, Ali Rıza Kıyıksan, Miyesser Ersalan Önenli, Meltem Erdinç Gürcüoğlu, Gülay Usta Kapı, Esay Turanlı Büyükdağ, Dile Nur Dolma Bal, Sinem Tanrısınatapan’dan oluştu.

Dernek Başkanı Ülkü Tolunay, yapmış oldukları araştırmalarda kadınların haklarını bilmediğini, bilse dahi korktukları için kullanamadığını tespit ettiklerini vurguladı. Aynı zamanda avukat olan Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Türkan Eşli’nin de büyük destek verdiği Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği’nin kurucu başkanı Ülkü Tolunay, "Yıllardır, kadının insan hakları konusunda, bilinçlendirme ve toplumun duyarlılığının artırılması yönünde çalışmalar yapan avukatlar olarak toplumumuzda kadınların haklarını bilmediği, bilse de korkup kullanmadığını, toplumun da önemsemediği ve hatta yok saydığını gözlemledik." dedi.

Türkiye’nin taraf olduğu CEDAW ve ‘İstanbul Sözleşmesi’ gibi uluslararası sözleşmelere dikkat çeken Tolunay, "Bu uluslararası sözleşmeler, taraf devletlere kadın erkek eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra eşitliğe aykırı örf, adet, gelenek gibi fiili uygulamaların dahi ortadan kaldırılması görevini yükler. Elbette ki bu yükümlülüğün yerine getirilmesi, toplumun her kesimine yönelik eğitimle mümkün olabilir." ifadesini kullandı.

‘ÖZGÜR BİR DÜNYA’ ÖZLEMİ

Tolunay, sözlerini şöyle tamamladı: "Dernek olarak gerek her türlü platformda eğitim verip, farkındalık yaratarak; gerek yerel ve ulusal eylem planları geliştirip, gerek imzalanan uluslararası sözleşmelerin uygulanıp uygulanmadığının takip etmek, gerekse de yasalarımızda yer alan kadın haklarının korunup korunmadığının takipçisi olacağız. Kadın erkek eşitliğine duyarlı, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı olan, bu konuda çalışmaları bulunan kişi ya da örgütlü çalışmalarla ortaklaşmaya hazırız. Biz, ‘Özgür bir dünyada kadın erkek yan yana’ diyoruz."