Cumhuriyet Kadınları Derneği üyesi bir grup, resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasını öngören maddeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi’ni protesto etti. Konuyla ilgili imza kampanyası düzenledi. Grup yaptığı açıklamada, kararın muta nikahını teşvik ettiğini ve milletvekili seçimlerinden önce açıklanmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi.

Öğlen saatlerinde Şişli Halasgargazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi önünde toplanan grup, kurdukları stantla kararın iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı. Ellerinde ‘Çocuk geline Hayır’, ‘Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır’ yazılı pankart ve dövizler taşıyan gruba yoldan geçen bazı erkek vatandaşlarda destek verdi. Grup kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacağını ve bir çok ilde başlatılan imza kampanyasında toplanan imzaların Türkiye büyük Millet Meclisi’ne sunulacağı belirtti.

Grup adına basın açıklaması yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Şişli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Didem Yiğitoğlu, “Resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasını öngören madde AYM kararı ile iptal edilmiştir. Bu karar Anayasa’nın Laiklik ilkesine aykırıdır, cumhuriyet devrimlerine ihanettir. AYM görev ihlali yapmış kendini inkar etmiştir. Kararın tamda genel seçimler arefeseinde açıklanması düşündürücüdür. Bu karar ile çocuk gelinlerin, çok eşliliğin, muta nikahının önü açılacak zaten muzdarip olduğumuz kadına şiddet daha da artacaktır. Bu karar ile kadınlar resmi nikahla elde edecekleri miras, nafaka, velayet, tazminat haklarından mahrum kalacaklar, çocukların soybağı ve diğer hakları yönünden hukuki sorunlar çoğalacaktır. Resmi nikahın amacı aileyi korumaktır. Bu karar ile kadınların cumhuriyet devrimleriyle kazandığı haklar elinden alınmakta, kadın yok sayılmakta, cumhuriyet öncesine dönülmek istenmektedir. Bu açıkça kadın düşmanlığıdır. Ama biz cumhuriyet kadınları uyumuyoruz ne yapılmak istendiğini gayet net görüyoruz. Bu kararı kabul etmiyor mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. Hatırlanacağı gibi 1 Haziranda AYM önünde karara imza koyan yargıçları siyah çelenk ile protesto etmiş ve istifaya çağırmıştık. Şimdi de kararın, anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM’e başvuruyoruz.” dedi.

Grup açıklamanın ardından kurduğu stantla imza kampanyasına devam etti.