Mardin Barış Bloku’nun, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği kapsamında 'Barış Anneleri Meclisi’nin barış taleplerini belirtmek için Mardin Valiliği’ne beyaz tülbent bırakma protestosu polis tarafından engellendi.

Mardin Barış Bloku’nun, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği kapsamında Barış Anneleri Meclisi barış taleplerini belirtmek için Mardin Valiliği’ne beyaz tülbent bırakma protestosu düzenlemek istedi. Yürüyüş öncesi DBP, HDP Mardin il ve Artuklu ilçe örgütleri, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Barış anneleri, KJA, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, KESK, DİSK ve çok sayıda kadının aralarında bulunduğu kitle DBP Mardin İl binası önünde bir araya geldi. Kadınlar daha sonra 'Kadınlar barış istiyor' yazılı pankart ve 'Savaşa hayır, Barış hemen şimdi' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

Yürüyüş nedeni ile geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çekerken yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra polis kadınların yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine DBP, HDP il yöneticileri, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve TTB Mardin Şubesi Eş Başkanı Kamuran Yıldırım ile yetkililer arasında yürüyüşe izin verilmesi noktasında polis ile görüşmeler yapıldı. Polis ile kadınlar arasında yaşanan tartışma daha sonra karşılıklı tülbent atışması ile devam etti. Kadınların arasında polise beyaz tülbent atılmasına sinirlenen polis beyaz tülbenti tekrar kadınlara fırlatması ise dikkat çekti. Görüşme sırasında kısa süreli bir gerginliğin ardından yetkililerin yürüyüşe izin vermemesi üzerine Barış Anneleri, barış taleplerini belirtmek için barışı temsil eden başlarındaki tülbentleri yere attı. Daha sonra beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdiler. Yapılan konuşmanın ardından Barış Anneleri ve beraberindekiler alkışlar eşliğinde olaysız bir şekilde dağıldı.