Ankara’da 2-4 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘kadına şiddet araştırması’ ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan 1417 kadınının yüzde 96’sı Mersin’de vahşice katledilen Özgecan Aslan için adaletin sağlanacağına inanmadığını söyledi. Kadınların yüzde 88’i de Özgecan cinayeti sonrası tartışılan idam cezasını onaylayarak, zanlının idam edilmesini istedi. Kadınların yüzde 50’si hayatında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, yüzde 55’si maruz kaldığı şiddetin eşi tarafından uygulandığını belirtti. Şiddete maruz kalan kadınların polise başvurma oranı ise 4.8’de kaldı.

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) MYVERİ Araştırma’ya yaptırdığı ‘Kadına Şiddet Araştırması’ Çankaya bölgesinde gerçekleşti. 18-49 yaş arası 1417 kadına toplamda 17 soru yöneltildi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 52’si Ortaöğretim mezunu olduğunu belirtirken, üniversite mezunu olduğunu söyleyen kadınların sayısı yüzde 29.5 oldu. İlkokul mezunu kadınların oranı ise yüzde 17.6 olarak belirlendi. Sorulara cevap veren kadınların yüzde 36’sı ücretli olarak çalıştığını belirtirken, yüzde 21.9’u da kendisini ‘serbest çalışan’ olarak tanımladı, ev kadınlarının oranı yüzde 20 olarak ortaya çıktı.

Kadınların yüzde 50.4’ü “Şimdiye kadar fiziksel veya cinsel saldırıya maruz kaldınız mı?” sorusuna ‘evet’ cevabı verdi. Şiddet gördüğünü belirten kadınların yüzde 38.2’si ise fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı için tedavi olduğunu vurguladı. Tedavi gördüğünü belirtenlerin yüzde 19.2’si ‘kulak zarı patlaması, göz morarması, burun kırılması’ yaralanmasına maruz kaldığını açıkladı. Araştırmada ortaya çıkan ilginç bir veri de kadınların yüzde 29.5’inin hamileyken fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını belirtmesi oldu.

KADINLAR, ÖZGECAN İÇİN ‘ADALETİN SAĞLANACAĞINA’ İNANMIYOR
Araştırmaya katılan 1417 kadına geçtiğimiz günlerde Mersin’de vahşice katledilen Özgecan Aslan cinayeti de soruldu. “Özgecan’ın vahşice öldürülmesinin ardından adaletin yerini bulacağına inanıyor musunuz?” sorusuna ankete katılan kadınların yüzde 96.2’si ‘inanmıyorum’ cevabını verdi. Adaletin sağlanacağına inandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 1.3’te kaldı. Kadınlara yöneltilen bir diğer soru ise “Özgecan cinayetinde kamuoyu tarafından idam cezası verilmesi tartışıldı. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?” sorusu oldu. Kadınların yüzde 88.1’i Özgecan’ın katiline “Evet, idam cezası verilmesi” derken, yüzde 6.7’si de “Hayır idam cezası verilmemeli” dedi. “Fikrim yok” diyen kadınların ise yüzde 5.2’de kaldı.

ŞİDDET UYGULAYAN ERKEK ALKOL KULLANIYOR, KADINLAR SESSİZ KALIYOR
Anket sorularına cevap veren kadınların yüzde 54.9’u fiziksel veya cinsel şiddet uygulayan kişinin ‘eşi’ olduğunu belirtirken, yüzde 28.8’i boşandığı eşi cevabını verdi. Yüzde 11.5 ise birlikte yaşadığı kişiden şiddet gördüğünü belirtti. Fiziksel şiddete uğradığını belirten kadınların yüzde 48.3’ü de uğradığı ‘cinsel şiddeti’ ‘tecavüz’ olarak tanımladı. Şiddete uğradığını belirten kadınların yüzde 73.4’ü de şiddet uygulayan erkeğin ‘alkol aldığını’ belirtti.

EVİ TERK EDEN KADINLARIN YÜZDE 63’Ü GERİ DÖNÜYOR, EN BÜYÜK SEBEP MADDİ YETERSİZLİK
Anketteki bir diğer ilginç sonuç da şiddete maruz kaldıktan sonra kadınların önemli bir kısmının bu şiddeti kimseyle paylaşmaması oldu. Ankete katılan kadınların yüzde 44’ü ‘kimseyle paylaşmadım’ derken, yüzde 18.1’i ‘evi terk ettim’, yüzde 26.8’i ‘ayrıldık’ cevabı verdi. Polise gittiğini belerten kadınların oranı ise 4.8’de kaldı. Evi terk ettiğini belirten kadınların yüzde 63.6’sı ‘tekrar eve geri döndüğünü’ açıkladı. Eve döndüğünü açıklayan kadınların ‘geri dönüş’ sebebi de araştırmanın bir diğer önemli sonucu oldu. Eve geri dönen kadınların yüzde 33.7’si “Maddi durumumum iyi olmadığı için geri döndüm” derken, yüzde 30.3’ü de “Çocuklarım için geri döndüm” cevabını verdi.

Araştırmada evli ve boşanmış kadınlara “Eşinizi hangi yolla seçtiniz?” sorusu da yöneltildi. Bu kadınların yüzde 40.5’i “Ailem seçti, görücü usulü” cevabını verirken, yüzde 59.5’i ise “Kendim seçtim” şıkkını işaretledi.