Bağcılar-Başakşehir metro hattının ihalesiz verildiği iddiasıyla açılan davada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında beraat kararı verildi.

İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken bazı sanıkların avukatları hazır bulundu. Şikayetçi Cemal Acar da duruşmaya geldi.

Bağcılar-Başakşehir metro hattının keşif bedeli ile ihalesiz bir şekilde Otogar-Bağcılar hattını yapan firmaya verilmesi nedeniyle kamu zararı oluştuğu ve haksız kazanç sağlandığı iddiasıyla açılan davanın duruşmasında mahkeme, bilirkişileri dinledi. Bilirkişi raporunda özet olarak, “İşin aynı firmaya yaptırılması kamu yararına ekonomik bir zorunluluk olduğu, kamu zararı ve kişilere haksız kazanç sağlamanın gerçekleşmediği” denildi. Bilirkişiler de bir usulsüzlük bulunmadığını savundu.

Şikayetçi Cemal Acar ise bilirkişilerin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Acar, diğer metro hatlarına kıyas yapıldığında davaya konu Bağcılar-Başakşehir hattının 400 milyon dolar daha fazlaya yapıldığını ve kamu zararı oluştuğunu belirtti. 4 yıl öngörülen projenin 9 yılda sitirildiğini kaydetti. İhale ile yapılan Otogar-Bağcılar hattının kilometre maliyetinin 24 milyon dolar olduğunu savunan Acar, keşif artışı ile yapılan Bağcılar-Başakşehir hattının kilometre maliyetinin ise 70 milyon dolar olduğunu öne sürdü.

Topbaş’ın avukatı Fahri Biçen, müvekkilinin ayrı bir kamu kurumu olan İETT’nin yapmış olduğu işlerle ilgili bir sorumluluğu bulunmadığını kaydetti. Biçen, İETT’nin belli meblağları aşan işlerinde Topbaş’ın imzasının usuli bir işlem olduğunu belirtti. Diğer sanıkların avukatları da işlemlerin usulüne uygun olduğunu belirterek beraat kararı verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Kadir Topbaş, Müslehaddin Müslehaddinoğlu, Mustafa Gençkaya, Ali Bölükbaşı, Hayri Haberdar, Mehmet Öztürk, Mustafa Hatipoğlu, Abdullah Ertürk, Sezai Taylanlı, Ahmet Bağış, Kamil Dizar, Hikmet Öztürk, Mustafa Coşkun, Hasan Üzer ve Ali Kocabaş hakkında görev gereklerine aykırı davrandıklarına, kamuyu zarara uğrattıklarına, haksız kazanç sağladıklarına dair nitelikli ve yeterli delil bulunmadığını belirtti. Şikayetçinin iddialarının soyut ve kesin olmayan nitelik taşıdığını kaydeden mahkeme, sanıkların beraatine karar verdi.