Yerel seçimlerde Kağıthane’de ‘oy hırsızlığı’ yapıldığı iddiasıyla açılan iki dava daha görüldü. Dava konusu olan bir sandıkta AK Parti’ye 100 oy eklendiği belirtildi. Sandıkta tüm partilere çıkan oy 254 iken, tahrip edilen tutanakta 354 olarak yazılmış. Diğer sandıkta ise CHP’nin 72 oyunun başka bir partiye yazıldığı kaydedildi.

İstanbul 85. Asliye Ceza Hahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Yeliz Güler başka ile tayin olduğu gerekçesiyle katılmadı. CHP adına avukat Zeynel Öztürk duruşmada yer aldı.

Mahkeme, sanığın Malatya’da ifade vermek istediğini belirttiğini ve buraya yazılan talimata cevap gelmediğini kaydetti.

CHP avukatı Zeynel Öztürk, sanığın sadece seçim kanununa muhalefetten yargılandığını, ancak kamu görevlisi olması nedeniyle resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçlarından da yargılanması gerektiğini savundu. Öztürk, bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

Sanığın talimatla ifadesinin alınmasını beklenmesine karar veren mahkeme, CHP ve müşteki Cemil Çelik’in katılma talebini kabul etti.

Dava konusu 2208 nolu sandıkta, büyükşehir belediye başkanlığı için AK Parti’nin 88, CHP’nin 135 oy aldığı belirtildi. Ancak tahrif edilen tutanakta AK Parti’nin oyu 100 artırılarak 188’e çıkarılmış. Normalde tutanakta partilerin aldığı toplam oy 254 gözükürken tahrif edilen tutanakta ise sandıktaki seçmen sayısının da üzerinde partilerin aldığı oy 354 olarak yazılmış. Aynı sandıkta belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için de AK Parti’ye 100 oy eklenmiş.

1001 nolu sandıkla ilgili duruşma İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık olan sandık başkanı İmren Şengün duruşmaya katıldı. Ancak Şengün avukatını yeni tuttuğu gerekçesiyle savunması için süre talep etti.

CHP’nin avukatı Zeynel Öztürk davaya katılma talebinde bulundu. Sanığın resmi belgede sahtecilik suçundan da yargılanması gerektiğini kaydeden Öztürk, görevsizlik verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebinde bulundu.

Sanığa süre veren mahkeme, görevsizlik talebinin ise savunmalardan sonra değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

İddianamede bu sandıkta büyükşehir belediye başkanlığı için CHP’ye 72 oy çıktığı belirtildi. Birleştirme tutanağında ise CHP’nin oyunun sıfır olarak gösterildiği ifade edildi. CHP’nin oylarının alt sıradaki Halk ve Eşitlik Partisi’ne yazıldığının tespit edildiği kaydedildi. Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’nun tutanakta tahrifat olduğunu görmesi üzerine suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi.