Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yaızıcı Covid-19 Yeni Normalleşme süreci ve Kahramanmaraş Adliyesinde yapılan çalışmalarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Yazıcı açıklamasında özellikle çocuk, hamile ve 60 yaş üstü ile ilgili vatandaşlarla ilgili de uyarıda bulundu.

İŞTE KAHRAMANMARAŞ ADLİYESİ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Küresel ölçekte insan sağlığını tehdit eden COVID-19 virüs salgının Ülkemizdeki etkisinin azalması sonrasında yeni normalleşme sürecine ilişkin Adalet Bakanlığımızın hazırlamış olduğu “Adalet Hizmetlerinde Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Yeni Çalışma Esasları” Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafındanele alınarak sosyal mesafeden, ortam kişi sayları ve hijyen uygulamalarına kadar girişten tüm birimlere yansıyan çeşitli önlemler hayata geçirildi.

Alınan önlemlere ilişkin açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker YAZICI, “COVID-19 salgının Ülkemizde görülmesinin ardından Adalet Bakanlığımız ile Hâkimler ve Savcılar Kurulumuzun almış olduğu tedbirlerin tamamını Adliyemizde ve tüm Ceza İnfaz Kurumlarımızda titizlikle yerine getirdik. Süreç içerisinde özellikle vatandaşlarımızın adliyeye gelmeden de UYAP bilişim sisteminin nimetlerinden faydalanarak e-devlet sistemi üzerinden sunulan Avukat ve Vatandaş Portal aracılığıyla adliyeye yönelik işlemlerinin tamamını gerçekleştirebileceklerine yönelik bilgilendirmelerde bulunduk.

Personellerimize yönelik esnek ve uzaktan çalışma sistemini dikkatle uygulayarak Adliyemiz ile temasta bulunan kişi sayısını en aza indirdik. 01/06/2020 tarihi itibariyle ise Hâkimlerimiz, Cumhuriyet Savcılarımız ve personellerimiz ile birlikte tam zamanlı mesaiye yeniden dönüş yaptık. Adliyemiz girişinde tüm vatandaşlarımızın, Avukatlarımızın ve personellerimizin ateşleri ölçülmekte ve ateşi 38 ve üzerinde bulunan kişiler gerekli önlemler alınarak en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir. Yine Adliyemizde görevli tüm Hâkimlerimiz, Cumhuriyet Savcılarımız ve vatandaşlarımız ile iç içe hizmet veren birimlerimizde görev alan personellerimize maske, koruyucu siperlik, eldiven ve el dezenfektanı dağıtımını gerçekleştirdik, ayrıca tüm personellerimize yüz maskelerini belirli aralıklarla sürekli dağıtmaktayız.

Adliyemiz içerisinde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığımız birimleri, mahkeme kalemleri ve icra dairesinde sosyal mesafeyi korumaya yönelik olarak bilgilendirici duvar ve zemin etikleri yerleştirdik, tüm büro ve kalemlerimizin kapılarına koruyucu şeffaf şerit çekilerek vatandaş ve avukatlarımızın bu birimlere giriş yapmadan kapıdan işlemlerini yapabilecekleri şekilde önlem aldık, tüm büro ve kalemler içerisinde görevli personel sayımızı 4 metrekare’ye 1 kişi düşecek şekilde düzenledik. Bekleme alanı ve duruşma salonlarında bulunabilecek azami kişi sayısını belirleyerek bunlara ilişkin uyarı levhalarını ilgili bölümlere yerleştirdik. Adliyemizin girişinden başlamak üzere kalem, büro ve duruşma salonlarının önlerine el dezenfektanlarını konumlandırdık.

Adliye binamız COVID-19 virüsünün oluşması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla günlük olarak özel temizlik malzemeleriyle hizmetli memurlarımız tarafından sürekli temizlenmektedir, Haftada 2 gün ise özel dezenfektan maddeler aracılığıyla tüm adliyemiz ilaçlanmaktadır. Halihazırda Kahramanmaraş Adliyesinde COVID-19 salgınına yönelik bu aşamada alınabilecek her türlü tedbir alınmıştır. Bugüne kadar adliye ortamımız ve bağlı ek binalarımız içinde bir COVID-19 vakası tespit edilmemiştir. Hâkimler ve Savcılar Kurulumuzun kararıyla adliyemizde duruşma işlemleri 16/06/2020 tarihi itibariyle başlayacaktır.

Bu süreçte vatandaşlarımız ve avukatlarımız soruşturma ve dava dosyalarına ilişkin her türlü işlemi e-devlet aracılığıyla UYAP Vatandaş ve Avukat portal aracılığıyla yerine getirebilirler. Adliyemize bizzat başvuruda bulunmak isteyen tüm bireyler mutlak surette maske takarak ve adliye içinde belirlenen kontrollü sosyal hayat kurallara riayet ederek işlemlerini takip edebilirler. Adliyede herhangi bir yakınının işi için yanında refakat etmek üzere gelen ancak doğrudan işi olmayan ( özellikle çocuk, hamile ve 60 yaş üstü ) vatandaşlarımız bu dönemde bina içine alınmayacaktır. Vatandaşlarımız ve tüm ilgililerin alınan tedbirlere riayet hususunda gösterecekleri duyarlılık ve anlayış için şimdiden teşekkür ederiz." dedi.