Kahramanmaraş Baro Başkanı Bağcı Açıklamasında şunları söyledi:

Bugün 5 Nisan, ilk kez 1958 yılında İzmir'de Türkiye Barolarından gelen temsilcilerin yaptığı ve "Türkiye Avukatlar Birliği" statüsünün hazırlanması toplantısında önerilen 5 Nisan'ın Avukatlar günü olarak kutlaması kabul görmüş ve bir çok Baro ve Baromuz, 5 Nisanı avukatlar günü olarak kutlamaya başlamıştır.

Savunma, yargının temel unsurlarından biridir. Savunma olmadan hak dağıtımından, yargı bağımsızlığından söz edilemez. Hak arama özgürlüğünün tam olarak gerçekleşmesi savunmanın daha da güçlendirilmesi ve yargının daha sağlıklı, hızlı ve uyumlu işletilmesine bağlıdır.

"İnsan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletinin en önemli göstergelerinden biri savunmaya verilen değerdir. Dava ve savunma hakkı, sağlıklı işleyen bir hukuk sisteminin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Savunma hakkını gerek kurumlar gerek bireyler adına büyük bir özen ve sorumluluk bilinciyle hareket ederek yerine getiren avukatlar kamu hizmeti yönü ağır basan bir mesleği ifa etmektedirler.

Adaletli ve gerçek bir yargılama ancak savunmanın ve onun somut kullanıcısı olan avukatların yetkinliği ve etkinliği ile ölçülmektedir. Sağlıklı bir savunma olmadan adil yargılanma ve hukuki dinlenilme hakkı gerçekleştirilemez.

Avukatlar, vatandaşların bağımsız mahkemelerde eşit ve adil şekilde yargılanmalarının yanı sıra, devlete ve hukuka olan güvenlerinin sağlanmasında da önemli bir rol oynamaktadırlar. Hak arama özgürlüğünün öngördüğü savunma hakkı hukuk devleti ilkesinin olmazsa olmazlarındandır.

Son günlerde ülkemizde yaşanan terör olaylarında bir çok asker ve polisimizin şehit edilmesi nedeniyle bu yıl 5 Nisan Avukatlar Günü Programı düzenlenmemiştir.

Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlar, sağlıklı, huzurlu ve başarı dolu meslek yaşamı dilerim.