Kahramanmaraş Belediyesi tarafından yapılan basın açıklamasını sorumlu gazetecilik gereği aynen yayınlıyoruz.

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ'NE AİT SOSYAL YARDIM ARACININ GASP EDİLMESİ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ;
"Kahramanmaraş Belediyemize ait görevli araç, 14.03.2014 tarihinde bir grup şahıs tarafından 18:00 sularında Merkez Dulkadiroğlu İlçesi Divanlı Mahallesi 11. Sokakta durdurulmuş, görevlilere fiziksel müdahale edilmiş, daha sonra Onbaşı Osman Caddesi mevkiinde gasp edilerek, şoför zorla alıkonularak Şeyhadil Mahallesi'nde bulunan MHP seçim bürosunun önüne götürülmüştür.” Konuya ilişkin detaylar aşağıda verilmiştir.
14.03.2014 günü mesai bitiminden sonra her yıl kış aylarında rutin olarak yapıldığı gibi akşam 17.00'de Belediyemiz Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nde görevli olan çalışanlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara odun yardımı için göreve çıkmışlardır. Yardımlarımız ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın rencide olmamaları için 12 yıldan beri özellikle gece yapılmaktadır. Görevlilerimiz, saat 18.00 civarında Divanlı Mahallesi 11. Sokakta ikamet eden ihtiyaç sahibi bir vatandaşa yardım edip sokaktan çıkarken, yanlarına gelen gri renkli Renault Megan marka araçtan çıkan üç kişinin sözlü ve fiili saldırısına uğramışlardır. Bu müdahale sırasında görevlilerimizden birinin ayağı araç kapısına sıkıştırılarak fiziki şiddete maruz kalmıştır.
Bu olaydan sonra da görevlerine devam eden belediye çalışanları, daha sonra yine Divanlı Mahallesi Onbaşı Osman Caddesindeki ihtiyaç sahibi bir vatandaşa yardım etmek için gitmişler, fakat sokak dar olduğu için araç sokağa girememiş ve caddede şoförüyle beraber bırakılmıştır. Görevlilerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşa ulaşıp yardım için tutanak düzenleyerek vatandaşa imzalatmışlar, yardımı teslim etmek için aracın yanına döndüklerinde aracı yerinde bulamamışlardır.  Araç şoförünü telefonla arayan görevlilere araç şoförü, daha önce kendilerine fiziki müdahale de bulunan kişiler tarafından zorla alıkonulup götürüldüğünü belirtmiştir. Daha sonra bu kişiler tarafından aracın şoförün elinden telefonu alınmıştır. Görevliler, Polisi arayarak durumu ihbar etmişlerdir.

Polisler, Kahramanmaraş Belediyesi'ne ait aracı şoförüyle beraber Şeyh Adil Mahallesi'nde MHP seçim bürosunun önünde bulmuşlardır. Görevlilerimiz polis eşliğinde Kahramanmaraş Belediyesi'ne ait araçla beraber Çarşı Polis Karakolu'na gitmişlerdir. Çarşı Polis Karakolu'na 25-30 kişilik bir grup MHP'li gelerek, görevlilerimizi tehdit etmişler, aracın resimlerini çekmişlerdir. Görevlilerimiz tarafından polislere teslim edilen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın listesi görevli komiserin elinden bu kişiler tarafından alınmıştır. Daha sonra Kahramanmaraş Belediyesi yetkilileri Çarşı Polis Karakolu'na gelerek olaya müdahil olmuşlar ve karşılıklı davacı olunmuştur. 
Anayasa'mızın 2. maddesinde önemle vurgulandığı üzere; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlettir. Sosyal devlet, devletin sosyal barışı ve sosyal adaleti sağlamak amacıyla sosyal ve ekonomik hayata aktif müdahalesini gerekli ve meşru gören bir anlayıştır. Sosyal devlet genellikle vatandaşların sosyal durumlarıyla, refahlarıyla ilgilenen, onların asgari bir yaşama düzeyini sağlamayı vazife bilen devlettir. Bu kapsamda sosyal devlet “sosyo-ekonomik hayatı yönlendirerek güçsüzleri, fakirleri, yardıma ve bakıma muhtaç kişileri koruyan, bu hizmetleri götürebilmek için sosyal kurumlar tesis eden, koruyucu tedbirler vasıtasıyla toplum meselelerini olabildiği kadar önlemeye ve gidermeye çalışan, sosyal sorunların baskısı altında bulunan kişi ve grupları koruyan şefkatli ve himayeci devlet” biçiminde tanımlanabilir. 
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesinde ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7. maddesinde sosyal hizmet ve yardım hizmetlerini yapmak veya yaptırmak belediyelerin görevleri arasında sayılmaktadır. Bu hüküm doğrultusunda Belediyeler sosyal yardım yapmaktadırlar. 
Sosyal Belediyecilik alanında Kahramanmaraş Belediyesi, Türkiye çapında yaptığı hizmetlerle Sosyal Belediyecilik Ödülüne layık görülmüş, ilkeli, objektif ve yerinde yaptığı faaliyetleri birçok belediye tarafından örnek alınmıştır. Kahramanmaraş Belediyesi olarak 12 yıldır din, dil, ırk, siyasi görüş ayrılığı yapılmadan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tespit ekiplerince mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev gezilip ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız tespit edilerek şehrimizin sosyal envanteri çıkarılmış, yardımlar puanlamalı özel tespit formları vasıtasıyla yapılmakta ayrıca her kesimden duyarlı kişiler tarafından müdürlüğe iletilen ihtiyaç sahibi vatandaşlar, tespit ekibindeki görevlilerimizce önce adresinde ziyaret edilerek ön inceleme yapıldıktan sonra ihtiyaç durumlarına göre yardım yapılmaktadır. Bu duyarlı kişi ve kurumlar arasında MHP'den CHP'ye, BBP'den SP'ne kadar çeşitli siyasi görüşe sahip partilerin yanında her görüşten sivil toplum örgütleri de bulunmaktadır.
Kaldı ki, Hanifi Mahçiçek'in seçmenlerine dağıtıldığı iddia edilen yardımların, Hanifi Mahçiçek'in aday olduğu ilçede bile değil, Dulkadiroğlu ilçesinde dağıtılması iddiaların ne kadar boş ve tutarsız olduğunu göstermektedir. 
Geçtiğimiz günlerde ulusal medyaya da yansıyan, Konya Ereğli ilçesinde donarak ölen 40 günlük Ayaz bebeğin annesi Maviş Eşme'nin, çevreden topladığı odunlarla ısınmaya çalıştığını belirten yakınlarının, “Kimse yardım elini uzatmadı” diyerek yaptığı sitemlerini bu vesileyle bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Allah'a şükürler olsun ki; görev süremiz boyunca şehrimizde sobası tütmeyen, ocağı yanmayan bir ev bırakmayarak bu tür olumsuz bir olayın yaşanmasına fırsat vermedik. Ayrıca son 3 yıldır yapılan yardımların büyük çoğunluğu, oy kullanma hakları bile olmayan Suriyeli Mültecilere yapılmaktadır. Şehrimizdeki mahallelerde ikamet eden on binlerce Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğunu da çocuk ve kadınlar oluşturmaktadır. 
Bu menfur olay dolayısıyla, yasal olarak bütün başvuru haklarımızı kullanacağımızı ve sorumluların cezalandırılması hususunun takipçisi olacağımızı, yapılan bu çirkin saldırıyı kınadığımızı, 

kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
15.03.2014

Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı