K.Maraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinde eşini ziyarete gittiği sırada cinsel taciz, hakaret ve tehditlere maruz kaldığını söyleyen Avukat R.U.'nun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren cezaevi idaresi, kendilerinin mağdur olduğunu ileri sürerek avukatı suçladı.

Mezopotamya Ajansından Hamdullah Kesen'in haberine göre, Kahramanmaraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan eşinin açık görüşü olması dolayısıyla ailesiyle birlikte 7 Kasım'da cezaevine giden Adana Barosuna kayıtlı kadın avukat R.U., burada çıplak arama dayatmasının yanı sıra taciz, hakaret ve tehdide maruz kaldığını söylemişti. 15 Kasım’da "Eşinin ziyaretine giden kadın avukata cezaevinde taciz, hakaret ve tehdit" başlıklı haberle gündeme getirilen olayla ilgili R.U. ve bağlı olduğu Adana Barosunun şikayetiyle K.Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

CEZAEVİNDEN SAVUNMA İSTENDİ

Açılan soruşturma kapsamında K.Maraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi İdaresi tarafından olaya dair savunma istendi. Cezaevi idaresince gönderilen yanıtta, Avukat R. U.’nun maruz kaldığı aramaların kanun, tüzük ve yönetmeliğe uygun olarak yapıldığını savunuldu.

"Kesinlikle çıplak arama cihetine gidilmediği, çıplak arama şartlarının oluşması halinde ise doktor nezaretinde bu aramanın yapılabileceği" şeklinde savunma yapan cezaevi idaresi, personellerin hiçbir şekilde hem tutuklu/hükümlü hem de ziyaretçilere çıplak arama dayatmasında bulunmadıklarını, çıplak aramaya dair ne kurum ne de personelleri hakkında herhangi bir şikayet başvurusu olmadığını iddia etti.

CEZAEVİ İDARESİ AVUKATI SUÇLADI

Cezaevi idaresinin savunmasında, Avukat R.U.’nun iddialarının "asılsız" olduğu ileri sürüldü. Savunmada şu ifadeler kullanıldı:

"Arama sırasında kabin içerisinde erkek personel girdiği iddialarının tamamen asılsız olduğu, kurum personellerimizin arama sırasında mahrem yerlerini aramadan önce soru sorarak, vücudunda herhangi bir şeyin olup olmadığını sordukları, ziyaretçi R.U. ise uygunsuz bir dille, 'Gel ara bak, var mı yok?' diyerek kurum personellerinin aramasına engel olmaya çalıştığı, mahrem yerini açarak, uygunsuz davranışlar sergilediği, kurum personellerine hakaret ederek, görevlerini yapmaya engel olduğu, kendisinin avukat olduğunu söylemiş ise de avukat olarak ziyarete gelmediği, 07/11/2019 tarihinde aylık açık görüş ziyaret olduğunun kendisine hatırlatıldığı, buna rağmen işini yapmak isteyen kurum personellerine saldırgan tavırlar sergileyerek, hakaretlerde bulunduğu, 07/11/2019 tarihli kurum personellerince ait tutanaktan anlaşılmış olmakla; iddiaların tamamının asılsız olduğu, personellerimizin kurum asayiş ve güvenliği için aşağılanmalara maruz kaldıkları anlaşılmış olup…"

AVUKAT TUGAY BEK: İNSAN ONURUNA AYKIRI

Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, 26 Kasım'da görüştüklerini belirttiği cezaevi idaresine, meslektaşlarının maruz kaldığı kötü muameleyi detaylı şekilde anlattıklarını paylaştı.

Olayla ilgili soruşturma açıldığını ve tarafların birbirinden şikayetçi olup, soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Av. Bek, komisyon olarak kendileriyle yaptıkları görüşmede cezaevi idaresinin personelinin haklı olduğunu ve insan onuruna aykırı bir aramanın yapılmadığı savunmasıyla söz konusu iddiaları kabul etmediğini kaydetti. Bu savunmaya şaşırmadıklarını ifade eden Bek, meslektaşlarının maruz kaldığı duruma isyan etmesiyle yaşanan durumların sadece Maraş Türkoğlu Cezaevine has olmadığını kaydetti.

Av. Bek, tutuklu yakınlarının cezaevi ziyareti sırasında X-ray cihazının yanı sıra elle aramadan geçirildiğini belirterek, bu aramalar sırasında onur kırıcı, tacize varan bir uygulamaya maruz kaldığını ifade etti.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Cezaevi idaresinin bu tür aramayı tutuklu yakınlarında yasak olan maddelerin girişini engellemek için yaptıklarını savunduğunu kaydeden Av. Bek, "Cezaevi idaresi aramada, 'cinsel organa temas olmadığını' söylüyor. Bir taraftan üstü örtülü bir şekilde detaylı arama yapmaları gerektiğini söylerken, burada kast edilen tam olarak çıplak arama değil. Ama cinsel organlara elle temas ederek bir arama yönteminin uygulandığı sonucuna varıyoruz. Cezaevi müdürü gelen kadınlara, 'ped kullanıyor musun?’ diye sorulduğunu, bunun doğal olduğunu sorulması gerektiğini belirtiyor. 'Ped kullanıyor musun? sorusunun kendisi bile cinsel organlara yönelik elle bir arama olduğu yönünde en bariz kanıtı diye düşünüyoruz. Cezaevi müdürüne biz orada 'Ped kullanıyor musun? sorusunun cevabına nasıl itimat ediyorsunuz. Bu cevaba güveniyor musunuz?’ diye sorduk. Kendisi 'Evet güveniyoruz' diyor. Ama bunun da bir çelişki arz ettiğini, cezaevine iç çamaşırında yasaklı bir eşyayı sokacağından kuşku duyulan bir kişiye sadece 'ped kullanıyor musun?' sorusuna doğru bir cevap vereceğine dair bir güven var aynı zamanda" diye belirtti.

Yapılan bu aramanın insan haklarına aykırı olduğunu cezaevine idaresine aktardıklarını söyleyen Av. Bek, meslektaşının maruz kaldığı olaydan sonra cezaevinde tacize varan aramalarda bir gevşeme olsa da olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Kaynak: Evrensel