Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, barajların doluluk oranlarının düşük olduğunu bu nedenle suyun tasarruflu kullanılmasını istedi.

HABER FOTOĞRAFLARI - TIKLA
Seven, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta bulunan içme suyu, sulama ve enerji de kullanılan Menzelet, Sır, Ayvalı, Kartalkaya, Klavuzlu, Adatepe, Sarıgüzel ve Kandil barajlarında geçen yıl toplam doluluk oranının yüzde 49 olduğunu, geçen yıl aynı tarihte bu rakamın yüzde 52'lerde seyrettiği belirtti.
Bu rakamların, yaşanan kuraklık ve su kullanım talebinin artışıyla yakından ilgisinin bulunduğunu belirten Seven, Kahramanmaraş'ta son yıllarda kuraklık yaşandığını, kuraklığın yoğun olarak Ayvalı ve Kartalyaka barajlarında görüldüğünü ve kuraklığın önüne geçilebilmesi için suların tasarruflu kullanılması gerektiğini belirtti. Seven, "Kuraklık karşısında alınabilecek en önemli tedbir yapısal tedbirlerdir. Baraj ve gölet gibi depolamalar kuraklığa rağmen içme ve tarımsal sulamada sigorta görevi görmektedir. Yazın nehirlerimizde su akımları azalmakta, bazı akarsularımız kuruma noktasına gelmektedir. Barajlarda depolanan su miktarı kuraklığın etkisiyle düşük dahi olsa insanlarımız için ümit vericidir. Kahramanmaraş'ta inşaatı tamamlanarak işletmeye açılmış olan 8 adet baraja ek olarak, çok sayıda baraj ve göletin proje ve inşaatı hızla devam etmektedir. Ancak, Kurumumuzun aldığı bu tür yapısal tedbirlerin yanında, toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Su kullanımlarında öncelik içmesuyundadır. Özellikle, Kahramanmaraş gibi kuraklığın sık yaşandığı yerlerde vatandaşlarımızın suyu daha tasarruflu kullanılması önemlidir" dedi. 
Ülkede olduğu gibi, Kahramanmaraş'ta da suyun büyük bir kısmının tarımda kullanıldığını hatırlatan Seven, "Dolayısıyla tarım kesiminde su tasarrufuna imkan veren teknolojilerin sulamada kullanılması, çiftçilerimizin hububat, nohut ve ayçiçeği gibi az su tüketen ürünlere ürün deseni içerisinde yer vermeleri, sulama birliği, kooperatif gibi su kullanıcı örgütlerin tavsiyelerine ve alınan kararlara uymaları, bu konularda bilinçli davranmaları kuraklık karşısında alınabilecek en etkili hususlardır. Tarımsal sulamada oransal olarak yapılacak az bir tasarruf dahi insan hakları açısından önceliğe sahip olan içmesuyu miktarı açısından büyük bir tasarruf sağlayacaktır" diye konuştu.