İstanbul Depremi bir defa daha "Kahramanmaraş depreme hazır mı?" sorusunu akla getirdi. Haber46'nın daha önce defalarca sorduğu bu soru ne yazık ki cevapsız kalmıştı. Biz yılmadık, umudumuzu yitirmedik bir defa daha soruyoruz. Depreme hazır mıyız?

İstanbul dün 5.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İstanbul'u sokağa döken ve büyük korku ve paniğe neden olan deprem nedeniyle herkes "İstanbul depreme hazır mı?" sorusunun cevabını arıyor. Biz de daha önce defalarca olduğu gibi bir defa daha "Kahramanmaraş depreme hazır mı?" sorusunun cevabını arıyoruz. 

Haber46 en son yaptığı "Kahramanmaraş depreme hazır mı? Sorularımız neden cevapsız kalıyor?" başlıklı haberin spotunda şunları söylemişti.

""Denizli'de meydana gelen deprem akıllara Kahramanmaraş'ı getirdi. Kahramanmaraş'ta yeni yapılan binalar depreme dayanıklı yapılıyor mu? Yapı Denetim Firmaları ve yetkililer inşaatlerı gerektiği gibi denetliyor mu? Muhtemel bir depremde Kahramanmaraş'ta kaç bina yıkılacak?"

Bu aslında konuyla ilgili yaptığımız ilk haber değildi. Daha önce de dafalarca kahramanmaraş ve deprem konularını işlemiş ve "üç maymunu oynamanın Kahramanmaraş'ın felaketi olacağını" yazmıştık. O haberlerimizde de yetkililer açıklama yapmak yerine susmayı tercih etmişlerdi. Bu yüzden Haber46 olarak yetkilierin suskunluğunu protesto babında manşetimizi şöyle atmıştık:

 Kahramanmaraş depreme hazır mı? Sorularımız neden cevapsız kalıyor?

Ancak 9 Ağustos 2019 tarihinde yaptığımız bu haberimize de cevap alamadık. Yetkililerin suskunluğu "Kahramanmaraş'ta depreme hazırlık konusunda hiç bir çalışma yapılmadığı" yönündeki inancımızı güçlendirmekten başka bir işe yaramadı. O haberimizde isim isim çağrıda bulunmuş ve Kahramanmaraş'ın Depreme Hazırlık noktasında nerede olduğunu sormuştuk. Bu haberimizde ismin zikrettiğimiz;

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi SUSTU...

Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası SUSTU

Kahramanmaraş Mimarlar Odası SUSTU

Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası SUSTU

KSÜ Jeoloji Mühendisliğ Bölümü SUSTU

KSÜ'nün diğer ilgili bölümleri SUSTU

Sorularımıza cevap vermeyen bu kurumlardan bazıları bu dönemde aşure yaparak basını davet etti ve haber desteği istedi. Görev tanımında aşure dağıtmak olmayan kurumların deprem konusundaki suskunluğu ve ardından vatandaşa aşure dağıtması en azından bizim tarafımızdan şaşkınlıkla karşılandı.

TEKRAR SORUYORUZ: KAHRAMANMARAŞ DEPREME HAZIR MI?

Bu şehirde yaşayan 1 milyonu aşkın insanımıza cevap verme zorunluluğunuz var. Kahramanmaraş'ın depreme hazır olup olmadığını tüm yönleriyle açıklamak zorundasınız? Susarak hizmet yapamazsınız. Kahramanmaraş Mimarlar Odası'nın ve diğer kurumların görevi aşure dağıtmak değil bu tür sorulara cevap vermektir. Bu şehrin sorunlarıyla ilgilenmeyen, dertleriyle dertlenmeyen insanların makam işgal etmesine de gerek yoktur. 

1. Kahramanmaraş'ta yeni yapılan binalar depreme dayanıklı yapılıyor mu?

2. Yapı Denetim Firmaları ve yetkililer inşaatlerı gerektiği gibi denetliyor mu?

3. Kahramanmaraş'taki binaların risk analizi yapılmış mıdır? Hangi şiddetteki depremde kaç binanın yıkılması beklenmektedir? Örneğin, Kahramanmaraş'ta 5 şiddetinde, 6 şiddetinde, 7 şiddetinde, 7.8 şiddetinde meydana gelebilecek depremlerde ayrı ayrı kaç binanın yıkılacağı ön görülmektedir?

4. Son yıllarda Kahramanmaraş'ta yıkılan onlarca istinat duvarı ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturma yapıldı mı? Duvarların yıkılma nedeni olarak ne belirlendi? Bu inşaatları hangi Yapı Denetim Firmaları denetledi ve bunlar hakkında soruşturma açıldı mı? Rapor hazırlandı mı? Raporu kamuoyuyla paylaşamyı düşünüyor musunuz? Görevini yapmadığı belirlenen Yapı Denetim Firmaları varsa yetkilerinin ellerinden alınması için gerekli girişimlerde bulunulmuş mudur?

5. Kahramanmaraş'ta 1999 istanbul Depreminden sonra yapılan binalardan Kentsel Dönüşümle yıkılan bina olmuş mudur? Bu binalar neden yıkılmıştır? Bir bina nasıl olmuş da daha 20 sene bile dolmadan Kentsel Dönüşüme verilmiştir?

6. Kahramanmaraş'ta rant için imar değişikliği yapılmış mıdır? Yanlış alanlara çok katlı binalara izin verilmiş midir?

7. Kahramanmaraş'ın inşaatla ilgili odaları (mimarlar, mühendisler) imar planları ile ilgili görüşlerini açıklamış mıdır? Bu açıklamalarının ardında durmuş mudur? Kahramanmaraş'ın yapılan imar planları Doğal Afet Yönetmeliklerine uygun mudur?

Bu ve aklımıza gelmeyen diğer tüm soruların acilen cevaplanması gerekmektedir?

Şimdi; Susma vakti değil konuşma vaktidir.

Konuşmak için depremin olmasını bekliyorsanız hatırlatıyoruz, muhtemel bir depremde enkazın altında kalmayacağınızın garantisi yok.

Evet, Haber46 olarak bir defa daha Sorumlu Gazetecilik Gereği görevimizi yapıyor ve 1 milyon insanımızı ilgilendiren bu konuyla ilgili sorularımıza acil cevap bekliyoruz.

İŞTEİ 9 AĞUSTOS 2019 TARİHLİ HABERİMİZ!